Emergència climàtica

Com garantir l’aigua en temps de sequera

Aigües de Barcelona intensifica la seva aposta per l’aigua regenerada: la millor solució davant els períodes de sequera i els efectes permanents del canvi climàtic

Com garantir l’aigua en temps de sequera

Aigües de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

L’aigua és un recurs essencial per garantir el present i la sostenibilitat futura del planeta. El canvi climàtic intensifica i fa més habituals els períodes de sequera, especialment en àrees on l’escassetat hídrica és permanent, com és el cas de l’arc mediterrani. I quan plou, ho fa de manera irregular. Un gran repte que és, alhora, un incentiu per innovar i trobar noves solucions davant l’emergència climàtica. 

El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, posa aquest any el focus precisament en la necessitat d’accelerar els canvis per fer front a aquesta situació. Un dia a dia especialment preocupant a Catalunya, on els embassaments tenen unes reserves d’aigua del 27% de la seva capacitat (menys de la meitat que fa un any). El novembre passat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va decretar l’estat d’alerta a l’àrea metropolitana de Barcelona, i a principis d’aquest mes va decretar l’estat d’excepcionalitat, amb mesures més restrictives. Estem vivint la situació més crítica dels últims 50 anys

La regeneració de l’aigua, la millor solució

S’estima que el dèficit hídric actual a la regió metropolitana de Barcelona és de 60 hectòmetres cúbics (hm3) a l’any, i que el 2050 arribarà a 130 hm3. Un repte que posa en perill el proveïment d’aigua a les ciutats, la indústria i l’agricultura. ¿Què hem de fer davant aquest complex escenari?

Aigües de Barcelona, referent mundial en matèria d’innovació en el sector de l’aigua, aposta per l’ús d’aigua regenerada. Regenerar l’aigua significa sotmetre l’aigua depurada a un tractament addicional perquè pugui reutilitzar-se per a diferents usos seguint un model circular. La manera més sostenible de preservar els recursos hídrics i els ecosistemes aquàtics i evitar l’impacte dels períodes de sequera i l’escassetat hídrica estructural en la qual estem immersos, donant una nova vida a l’aigua.

Aigües de Barcelona va regenerar el 2022 un total de 50 hm3 d’aigua, l’equivalent al consum d’aigua anual de més d’un milió de persones. Avui dia, els usos més demanats de l’aigua regenerada són com a font d’aigua per a l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí; els usos ambientals, com el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina, i els usos agraris, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts. 

Aigües de Barcelona està liderant l’elaboració del Pla director d’aigua regenerada metropolità, en col·laboració amb l’Administració i els usuaris potencials d’aigua. Aquest Pla representa una peça estratègica clau per al territori, ja que traça en detall tots els seus usos potencials, a present i a futur, i els sistemes de tractament i distribució necessaris perquè es converteixin en una realitat; un treball fonamental per poder garantir la resiliència hídrica.

Així mateix, la companyia ha posat en marxa un projecte, sota el paraigua dels fons europeus Next Generation, per arribar a la resiliència hídrica de manera sostenible a la regió metropolitana de Barcelona, tenint en compte les necessitats d’aigua actuals i futures. Aquest projecte estructural permetria incorporar fins a 150 hm3 anuals de nous recursos. D’aquesta manera es garantiria la disponibilitat d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aliances amb el territori

Les aliances amb el territori són clau per avançar en aquest nou model més sostenible. Un clar exemple d’això és el projecte per distribuir aigua regenerada des de l’estació de regeneració d’aigua (ERA) de Riu Sec, a Sabadell, cap als municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès. Una iniciativa d’Aigües de Barcelona i Aigües de Sabadell per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb l’impuls de l’ACA que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Sabadell, Sant Cugat i Cerdanyola, així com de diversos usuaris clau. La iniciativa, una bona mostra de col·laboració publicoprivada, permetrà utilitzar aigua regenerada per al reg de zones verdes, a més d’usos residencials, en instal·lacions esportives i en equipaments estratègics com el Parc de la Ciència.

A Molins de Rei, Aigües de Barcelona lidera l’estudi de recuperació del paisatge i la biodiversitat dels aiguamolls d’aquest municipi, que ocupen l’espai d’un antic meandre del riu Llobregat, amb aigua regenerada. L’aigua es portarà des de l’ERA de Sant Feliu de Llobregat, on es tracta l’aigua de Molins de Rei i d’altres municipis pròxims. 

Notícies relacionades

La digitalització és també una eina potent per millorar la resiliència davant els efectes de l’emergència climàtica. En aquest sentit, Aigües de Barcelona ha impulsat el projecte RESSONA, juntament amb l’Administració, per a la transformació digital de totes les etapes del cicle urbà de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta actuació pretén incrementar la resiliència del cicle urbà de l’aigua i, alhora, reduir els impactes climàtics de l’activitat. Una transformació ambiental i social que opta a una subvenció de 10 milions d’euros del Perte de digitalització del cicle de l’aigua i que es troba actualment en fase d’avaluació per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

És necessària una inversió sòlida i coordinada en infraestructures que millorin la sostenibilitat i resiliència del territori, a fi de garantir el subministrament a les ciutats del futur. Un present amb menys aigua requereix trobar noves solucions i aplicar tot el coneixement disponible, amb la màxima celeritat i impuls col·lectiu. Ja no hi ha excuses, és hora d’actuar i de sumar esforços.