Medi ambient
Un jutjat investiga la contaminació per amiant en una zona de Rubí
A les parcel·les dels horts del Castell es va constatar després de l’ensorrament d’unes barraques la presència de restes de metalls, plàstics i fibrociment
El Jutjat d’Instrucció numero 3 de Rubí està investigant la presència de restes de metalls, plàstics i fibrociment, un material de construcció que conté amiant i és altament cancerigen, a la zona dels horts del Castell d’aquesta localitat, on l’any passat es va procedir la demolició de les barraques i el desallotjament dels horts. Un informe dels Mossos d’Esquadra va confirmar l’existència d’aquests residus repartits per aquests terrenys. Les indagacions s’han incoat arran de la denúncia presentada pel Grup Municipal Alternativa Unitat Popular.
El procediment judicial es va iniciar després que la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos emetés un informe, segons els denunciants, en què no només constataven la presència de fibrociment, sinó també que a la zona s’havien produït moviments de terra i que les tasques de neteja havien estat realitzades amb «certa distracció», propiciant l’existència de «petites quantitats de runa escampades, alguns metalls i també plàstics diversos». Segons els denunciants, assessorats pel Col·lectiu Ronda, el fiscal de Medi Ambient de Terrassa ha mostrat la seva adhesió als seus arguments. La denúncia va acompanyada de fotografies que demostren en quin estat es troben els terrenys.
Els terrenys també coneguts com a Pla Dorment són propietat de l’empresa Sociedad Cerámicas Egara, en concurs de creditors. El desmantellament dels horts i les construccions aixecades va ser instat per l’Ajuntament de Rubí al·legant l’existència de risc forestal. Després de procedir al desallotjament de les parcel·les mitjançant un plet contenciós, el consistori va licitar les tasques de demolició i adequació dels terrenys a la mercantil Extrayse.
Material cancerigen
Els desallotjaments es van iniciar l’abril del 2020 i la intervenció es va prolongar durant dos mesos entre protestes ciutadanes pel que consideraven una execució deficient de les obres, especialment en la retirada i la manipulació de les nombroses restes de construccions, alguns en «evident» estat de degradació, fabricats amb amiant, un material altament cancerigen fins i tot en dosis mínimes d’exposició. La denúncia exposa que aquesta tasca no es va efectuar «amb les mesures de seguretat necessàries» i va deixar residus sense «cap prevenció»
«La terra està enverinada amb plàstics, ferro, material de construcció i el pitjor: fibrociment d’uralita o amiant, material altament cancerigen i que té un protocol especial per a la seva retirada», va afirmar llavors un portaveu dels usuaris de l’Hort del Castell. Segons els veïns, va ser arran de les protestes i mobilitzacions ciutadanes quan l’empresa adjudicatària del servei de neteja va incorporar la participació de dues firmes acreditades per a la manipulació d’aquests materials perillosos, prohibits a la Unió Europea des de l’any 2020.
A més de la possible contaminació amb amiant, també s’han constatat a la zona altres intervencions que poden ser un suposat delicte contra el medi ambient, com és el soterrament de residus plàstics, metàl·lics, químics, entre d’altres, i el perill que corren els arbres de la zona a causa del moviment de terres que ha alterat la topografia.
Mesures de seguretat
Notícies relacionadesEls denunciants confien que la investigació aclareixi «definitivament» si les tasques de demolició de les barraques i el desallotjament dels furts es van portar a terme adoptant totes les mesures de seguretat necessàries per prevenir l’exposició a la població a «la perillositat de l’amiant». En aquest sentit, la corporació municipal apareix com a responsable civil subsidiari en qualitat de licitadora de l’operació.
Per Judith Franco, advocada de Col·lectiu Ronda que assessora AUP-Amunt, «l’obertura de les diligències prèvies és la notícia que esperàvem des de fa mesos i l’oportunitat de demostrar que la intervenció sobre la zona dels horts ha estat envoltada del que considerem que són greus irregularitats, tant respecte al procés administratiu desenvolupat per instar el desallotjament de les parcel·les com, especialment, en tot allò referent al tractament i la retirada de l’amiant i altres materials nocius per a la salut i l’entorn».
- Danys materials El temporal ha deixat al seu pas gairebé 135.000 finques sinistrades
- ELS EFECTES DEL TEMPORAL Por que molts dels desapareguts es trobin ja al mar
- ESTRENA A NETFLIX L’atracament que va sacsejar l’Espanya dels 80
- Fins a 26 setmanes Més permís de maternitat per a les famílies monoparentals
- Entesa municipal PSC i Comuns pacten congelar l’IBI a l’Hospitalet