Pressupostos 2023
Aragonès anuncia un fons de 10 milions d’euros i una oficina per «eradicar» l’amiant a Catalunya
La Generalitat impulsarà també una llei específica per a aquesta problemàtica, segons ha promès el president en una convenció organitzada pels col·lectius afectats
Els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 inclouen una partida de 10 milions d’euros per retirar l’amiant de Catalunya i la institució té llestes diverses mesures orientades a fer-ho en un horitzó pròxim: el Govern pretén aprovar dimarts vinent en el Consell Executiu la creació d’una oficina per a l’eradicació de l’amiant i preveu impulsar els primers mesos de l’any que ve tant l’execució del Pla Nacional per l’Eradicació de l’Amiant, com una llei específica per a aquesta problemàtica. D’aquesta manera, l’Executiu català compleix dues de les grans reivindicacions de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) en concret i dels col·lectius afectats en general.
Ha sigut, de fet, en una convenció organitzada per la FAVB i per Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest pla d’actuació. «Aquest 2023 hem de fer un pas endavant», ha assegurat el cap de l’Executiu, segons recull l’agència de notícies ACN. Aragonès ha reconegut també que «durant massa temps» les víctimes de l’amiant no s’han sentit «acompanyades» per les administracions i que precisament per això expressava públicament el seu compromís que a partir d’ara hi hagi «un punt d’inflexió en la retirada de l’amiant».
L’amiant és un producte mineral molt comú en la indústria, en la construcció i en determinats productes de consum per les seves propietats aïllants i, especialment, pel seu baix cost, però que està classificat com a cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS): s’ha descobert que pot provocar càncer de pulmó, laringe i ovari, entre d’altres. Sense anar gaire lluny, aquest organisme calcula que la meitat de les morts per càncer d’origen laboral són causades per l’amiant.
Recursos i conscienciació
Notícies relacionadesMalgrat això, i malgrat que està prohibit a Espanya des del 2002, encara no s’ha retirat de molts edificis i instal·lacions. I fins aquest any, per exemple, no hi ha hagut una sentència judicial que associés amb l’exposició a l’amiant la mort d’un treballador del metro, un altre dels sectors que més s’ha mobilitzat per aquest tema.
D'aquí prové la campanya de la FAVB, que ha agrupat des d’extreballadors de l’entorn industrial fins a famílies d’escoles també afectades pel problema. En un manifest publicat aquest dissabte, tant aquesta organització veïnal com l’associació de jubilats han apressat «totes les administracions» a dedicar més recursos i a conscienciar la ciutadania sobre els perills d’aquest material. «És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics», conclou el text.
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Famosos Marta Peñate es sincera sobre la seva relació amb Tony Spina: "Ha estat la pitjor sensació del món"
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona