Consell Executiu

El Govern aprova el pla per erradicar tot l’amiant a Catalunya

La Unió Europea exigeix que el 2032 s’hagi eliminat tot aquest material, del qual ara a Catalunya hi ha 4 milions de tones

El Govern aprova el pla per erradicar tot l’amiant a Catalunya

MARC VILA

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Consell Executiu d’aquest dimarts ha servit per donar el vistiplau al pla d’erradicació de l’amiant a Catalunya. Fa mesos que el president Pere Aragonès va anunciar accions concretes i de fet ja s’ha començat a encapsular i retirar amiant a molts punts. Però l’aprovació d’aquest pla, segons la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, suposa anar un pas més enllà.

Notícies relacionades

El text recull 21 accions que es posaran en marxa per alliberar Catalunya d’aquest material perjudicial per a la salut i que tant es va utilitzar en la construcció. La Unió Europea exigeix que no quedi amiant l’any 2032, per la qual cosa la Generalitat té molta feina per fer. Ara mateix es calcula que hi ha 4 milions de tones d’amiant repartides a tot Catalunya: es troba a teulades (en forma de fibrociment), dipòsits, baixants i jardineres, i també es va utilitzar com a aïllant tèrmic.

Els científics ja fa temps que van comprovar que aquest material, quan es manipula o es degrada, emet microfibres tòxiques que si s’inhalen provoquen càncers o altres malalties. La Generalitat inverteix 10 milions en aquest pla d’erradicació, que tindrà quatre àmbits d’actuació: la identificació d’on es troba, la retirada (tant d’edificis públics com privats), la prevenció dels efectes que l’amiant produeix sobre la salut i l’impuls d’un nou marc normatiu.