Cine Club Pere IV

Desconfiança al Besòs per la gran quantitat d’amiant en un antic cine en demolició

  • El pla de mesures de seguretat de l’obra, que la Generalitat té pendent d’aprovar, certifica la presència de 822 metres quadrats de fibrociment per retirar

Desconfiança al Besòs per la gran quantitat d’amiant en un antic cine en demolició

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desaparegut cine Pere IV, al barri del Besòs i el Maresme, es va construir fa sis dècades. Sense cartellera des de fa més de 20 anys, l’immoble que l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el 2010 és tan arcaic que a l’interior conté amiant en grans proporcions. S’han localitzat 822 metres quadrats de plaques de fibrociment dins el recinte, que és previst que s’enderroqui abans d’aquest estiu, segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. 

Els treballs preliminars per enderrocar l’antiga sala de projecció van començar la setmana passada. El consistori recalca que encara no s’han començat a manipular les planxes de la substància insalubra. L’empresa adjudicatària de les obres, Demolexar, ha presentat un pla de treball per a la retirada d’amiant a la Generalitat, que assenyala que les tasques per treure el fibrociment començaran el 20 de març i duraran una setmana. 

El Departament de Treball confirma que encara no ha aprovat el pla de treball, que indica com s’arrencarà l’amiant sota condicions de seguretat. Demolexar calcula que es requeriran tres o quatre empleats per desclavar les planxes amb l’ajuda d’un elevador. Els operaris portaran roba d’un sol ús i, abans d’acabar la jornada laboral s’hauran de dutxar en una cabina de descontaminació instal·lada a l’immoble. 

La conselleria disposa de 45 dies per valorar l’informe i efectuar les comprovacions pertinents abans de subscriure’l o modificar-lo. Encara no s’ha esgotat ni la meitat del termini. 

Mesures de prevenció

Treball nega que hi hagi un contrasentit perquè els treballs preparatoris de la demolició s’efectuïn sense ratificar abans les mesures per protegir els operaris de l’amiant. Les fibres que s’irradien per ruptura de peces construïdes amb la substància nociva o per deteriorament són causants de trastorns respiratoris crònics i tumors de pulmó i pleura que poden trigar dècades a aflorar, com el mesotelioma, un tipus de càncer sense cura que escurça l’esperança de vida a només un any des que es manifesta. 

La conselleria explica que, mentre no comencin les tasques que comporten perill per a la salut, correspon a la unitat de riscos laborals de l’empresa concessionària avaluar si es necessiten precaucions perquè els treballadors estiguin fora de perill d’inhalar pols d’amiant. La companyia respon que no es requereixen mesures excepcionals mentre no es trenqui el fibrociment. L’ajuntament remarca que els recobriments d’amiant són sota un sostre fals, per la qual cosa les tasques no comporten cap amenaça per ara. 

Aquest mitjà ha comprovat que no totes les taules de fibrociment estan emparedades. Si bé no són fàcilment accessibles, un forat a la sortida d’emergència annexa al pati de butaques deixa al descobert una part de les làmines d’amiant.  

Obres amb demora

La demolició de l’extinta sala Pere IV s’ha ajornat diverses vegades. Fa gairebé sis anys, el govern municipal va anticipar que les obres arrencarien el 2019 i que un nou equipament estaria a punt abans que s’acabi l’actual mandat municipal, que expira al juny. Després de descartar que s’erigís un edifici multiusos que centralitzés serveis del districte de Sant Martí, es va optar per aixecar un immoble que allotgés sales addicionals per a l’ambulatori limítrof i una biblioteca. La demolició s’havia d’iniciar a principis del 2022, però s’ha fet esperar un any.  

Tot i que l’amiant continua intacte, les primeres tasques han fet que algunes organitzacions veïnals exigeixin que s’extremi la seguretat. «Em preocupa molt, perquè no hi ha transparència. El cine és al costat del CAP i del carrer més transitat del barri», remarca Laura Trabal, membre de l’associació SOS Besòs/Maresme. 

L’entitat parla d’opacitat. «Si ens donessin la garantia que tot està controlat, estaríem tranquil·les, però no la tenim», expressa Trabal. L’ajuntament avança que convocarà una reunió oberta als veïns en els pròxims dies per explicar el procés per extreure l’amiant del recinte, precisament per calmar la inquietud. «Som un barri on hi ha molt amiant i era lògic que també n’hi hagués al cine. És trist que ens en assabentem ara perquè l’empresa a la qual s’han adjudicat les obres ha fet tastos i proves, quan han passat quatre governs municipals i tres regidors de districte des que l’edifici es va comprar», critica Trabal. 

Notícies relacionades

Si bé el pla de prevenció es va presentar encara no fa tres setmanes, l’ajuntament assegura que sap de la presència d’amiant des de fa temps. «Tots els cines antics tenen amiant. Es forraven així per retardar que les flames s’estenguessin i els bombers arribessin a temps», il·lustra Ramon Tur, vicepresident de l’Associació de Veïns del Maresme. 

Tur assegura que va advertir el districte sobre la probable existència d’amiant al recinte. «Per ara no m’inquieta i no s’han d’aixecar alarmes de moment, però estarem atents per si no es compleix el protocol. Ja ho vam fer quan va passar en una nau al costat del mercat de Sant Martí i les obres es van parar», recorda.