Educació a Catalunya

L’escola concertada reivindica la seva aportació al sistema educatiu

  • Les quatre patronals de la concertada treuen pit de ser les que més hores d’activitat docent ofereixen als seus alumnes: aquests estudien un any escolar més gràcies a l’aplicació de la sisena hora en tota l’etapa educativa 

L’escola concertada reivindica la seva aportació al sistema educatiu

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària general de la Fundació Escola Cristiana, l’exconsellera Meritxell Ruiz; la directora de l’Agrupació Escolar, Eva Salvà, i el director de l’Escola Pia Balmes, Joan Vila, han presentat aquest dimarts la campanya ‘Escola de la gent: emprenedora, diversa i de qualitat’ en què han reivindicat el seu paper, assenyalant que són «l’escola que ofereix més hores d’activitat docent [el seu alumnat va cursar un any escolar més que el de la pública atesa l’aplicació de la sisena hora en tota l’etapa]». Són també, asseguren, «l’escola que treballa en la conciliació familiar, oferint acollida als alumnes més enllà de l’horari escolar als matins i a les tardes».

Un 30% del total

Així ho reivindiquen en la campanya avalada per les quatre patronals de la concertada, que agrupen més de 687 escoles, amb més de 300.000 nens escolaritzats (194.000 a Infantil i Primària i gairebé 110.000 a l’ESO) o, el que és el mateix, més de 30% del total del sistema educatiu català.

Una vegada conclòs el període de preinscripció escolar, i per «posar en valor la seva contribució al sistema educatiu», la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, l’Agrupació Escolar Catalana, la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya han presentat aquest dimarts una campanya per explicar «la contribució de les escoles concertades com a centres d’iniciativa social amb compromís amb l’equitat i l’excel·lència», perquè, asseguren, «aquest és un missatge que no arriba a la societat» i «és moment per trencar estereotips», ha dit la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz.

«Si no ens coneixen bé, el que transcendeix a la societat és una altra cosa, moltes vegades per desconeixement», ha dit Ruiz, que ha defensat «la unió de la iniciativa social» per «solucionar problemes educatius». «No ens hem explicat prou bé», ha afegit.

«No tenim afany de lucre»

Per la seva banda, la directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, ha afirmat que les escoles concertades «no tenim afany de lucre» i ha afegit que la xarxa concertada escolaritza 5.491 alumnes de diferents països, per la qual cosa «als nostres patis hi ha tanta diversitat com a la zona» on s’ubiquen les escoles, ha assegurat.  Una xifra que xoca amb la que ha ofert recentment la Fundació Bofill, en què s’assenyalava que el sector concertat escolaritza la meitat de l’alumnat estranger (11%) que l’escola pública (20%); «una diferència de composició entre xarxes que es dona en tots els municipis de més de 10.000 habitants amb centres concertats», destacava recentment la Fundació Bofill.

«Escolaritzem el 14,1% de l’alumnat amb Necessitats Educatives de Suport Educatiu (NESE), enfront del 14,6% de la xarxa pública, però amb molts menys recursos», ha destacat.

«Per sobre de la mitjana»

Quant a la qualitat que s’ofereix a la xarxa concertada, Salvà ha remarcat que els seus resultats de les competències bàsiques estan «per sobre de la mitjana».

Sobre l’abandonament escolar, la directora general de l’Agrupació Escolar Catalana ha assegurat que «el 90% de l’alumnat segueix estudis postobligatoris i l’absentisme escolar és mínim».

Eva Salvà també ha destacat que els seus centres educatius compten amb una «plantilla estable, compromesa i molt consolidada», cosa que «reforça molt el tracte amb els alumnes».

Notícies relacionades

Respecte al pas d’escoles concertades a la xarxa pública, ha dit que es deu al fet que «s’ha ofegat molt les escoles d’iniciativa social», cosa que «especialment ens sap greu», i ha afegit que «volem resoldre el finançament de les escoles amb més problemes perquè continuïn oferint educació de qualitat».

Sobre la renovació de decret de concerts educatius, que té una vigència de 20 anys i s’hauria de renovar, Meritxell Ruiz ha dit que «benvingut sigui si acaba amb la discriminació econòmica» i «si pren com a referència el conveni de salut».