Educació a Catalunya

Només la meitat de les escoles concertades abaixa la ràtio d’I-3 a 20 alumnes com fa la pública

  • El conseller Cambray ha presentat aquest divendres l’oferta inicial d’ensenyaments obligatoris per al pròxim curs escolar 2023-24, en la qual el 91,3% dels centres públics tindran una ràtio inferior a 20 en I-3

Només la meitat de les escoles concertades abaixa la ràtio d’I-3 a 20 alumnes com fa la pública

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
EFE

El 91,3% dels grups públics d’infantil 3 tindran una ràtio inferior a 20 alumnes en el curs vinent 2023-24, cosa que passarà en el 51,3% dels grups concertats. Així ho ha afirmat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la roda de premsa en la qual ha presentat aquest divendres l’oferta inicial d’ensenyaments obligatoris per al pròxim curs escolar 2023-24, en què ha constatat l’augment respecte al curs passat dels grups amb menys de 20 alumnes tant a la xarxa pública com a la concertada. A causa de la baixada demogràfica, en el curs vinent entraran al sistema a Infantil 3 un total de 57.459 alumnes, que són 1.967 menys que en l’anterior.

Segons ha indicat el conseller, la baixada de la natalitat ha provocat que en dos cursos accedeixin 4.458 alumnes menys al sistema a Infantil 3, mentre que l’oferta inicial ha augmentat en 15 grups a la pública, cosa que ha possibilitat la reducció de ràtios. El conseller ha afegit que dels 2.215 grups totals d’Infantil 3 previstos per al curs vinent (930 de concertats), 700 sortiran amb ràtios de 19 o 18 alumnes o menys, i per tant seran 87.757 els alumnes que es beneficiaran de grups formats per 20 alumnes o menys.

El titular d’Educació ha remarcat que, si des del curs passat no haguessin començat «un camí de reducció de ràtios», a l’escola pública catalana a Infantil 3 en dos anys s’haurien tancat 251 grups.

Pel que fa a l’oferta de 1r d’ESO, un total de 81.576 alumnes començaran aquesta etapa, 3.057 alumnes menys que el curs passat, i hi haurà 2.942 grups escolars, dels quals 957 són concertats.

Objectiu: lluitar contra la segregació

Per primera vegada, en el curs vinent es diferenciaran les places per a l’alumnat amb necessitats educatives en dos grups, un per als que tenen necessitats especials, que són les derivades de problemes de salut o desenvolupament, de les places per als alumnes amb necessitats específiques, que són els que viuen situacions de vulnerabilitat. L’objectiu és lluitar contra la segregació escolar perquè «en tres, quatre o sis anys» la fotografia «sigui molt diferent de l’actual» ha dit el conseller, que ha afirmat que «la lluita contra la segregació està començant a donar els seus fruits».

Sobre el suport econòmic destinat als centres concertats per escolaritzar alumnat vulnerable i el cobrament del qual encara no s’ha fet efectiu, el conseller ha dit que «les ajudes es rebran al mes d’abril» i que espera «poder avançar el cobrament per al curs vinent». Sobre l’inici de curs, Gonzàlez-Cambray ha remarcat que l’estan avaluant amb la comunitat educativa en el marc del Consell Escolar de Catalunya i que, «entre d’aquí 15 dies i un mes sabrem la data d’inici i, sobretot, com serà aquest inici de curs».

Tretze centres públics nous

Per al curs vinent, hi haurà 13 centres educatius nous a la xarxa pública. De nova construcció seran l’institut Ventura Gassol (Badalona), l’institut-escola Pepa Colomer (el Prat de Llobregat) i les escoles Jacint Verdaguer (la Granada), Gegant del Rec (Salt), Josep Ribot i Oliva (Vilamalla), Balàfia-Pinyana (Lleida), Ramon Perelló (Vilagrassa), Madrenc (Vilablareix) i Mare de Déu del Roser (Vallmoll).

Notícies relacionades

A causa del pas de la xarxa concertada a la pública, s’hi incorporaran els instituts-escola Manresa (actual escola Joviat) de Manresa, Sant Felip Neri de Barcelona i Cent Fonts-Sant Josep (actual escola Sant Josep) de Sant Hilari Sacalm, a més de l’escola Segre de Barcelona (actual escola Mare de Déu de la Soledat).

Amb la suma d’aquests quatre centres a la xarxa pública, el curs vinent té més de 1.700 places en aquesta xarxa, ha indicat el conseller.