Efectes de la crisi climàtica

Les al·lèrgies al pol·len arribaran més tard aquesta primavera, però amb més força

  • El fred hivernal ha retardat fins al març el procés de pol·linització de les plantes, que acumulen ara grans quantitats de pol·len

  • Els experts adverteixen que hi podria haver pics que afectessin fins i tot persones que mai han tingut al·lèrgies

Les al·lèrgies al pol·len arribaran més tard aquesta primavera, però amb més força
3
Es llegeix en minuts

S’acosta una primavera complicada per als al·lèrgics al pol·len. Així ho ha advertit aquest divendres la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE), que ha presentat la previsió dels nivells de pòl·len al·lergògen. Una previsió que apunta que la pol·linització, i amb aquesta les al·lèrgies, arribarà més tard però amb més força.

Això es deu al fet que amb el fred hivernal, les plantes no han començat a alliberar quantitats destacades de pol·len fins a principis de març. Aquest retard ha permès als arbres (i en especial als xiprers) acumular grans quantitats de pol·len que ara es podrien alliberar sobtadament amb pics de concentració molt alta. Aquests pics, remarquen des de la XAC, podrien arribar a afectar persones que mai abans han tingut al·lèrgia.

A principis del 2023, la pol·linització hivernal de xiprer, avellaner, freixe i vern ha sigut molt escassa, presentant uns mínims històrics des de 1994 fins a l’actualitat, i retardant l’inici del període de risc d’al·lèrgia fins fa poc. Es preveu que la pol·linització del xiprer s’estendrà fins a ben entrat l’abril.

La pol·linització que habitualment anuncia l’arribada de la primavera (com la del plàtan d’ombra i la parietària, tots dos molt al·lergògens) s’estan retardant com a conseqüència del recent episodi de baixes temperatures. Entre la setmana vinent i l’última setmana de març es començaran a alliberar en quantitats notables. «Arribaran amb força i podrien tenir una durada més curta de l’habitual», adverteixen els experts.

Pitjor amb la contaminació

A Catalunya hi ha 2,5 milions de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica, i es preveu que aquesta xifra es duplicarà l’any 2050. Les condicions meteorològiques anòmales han augmentat els casos i les complicacions dels al·lèrgics respiratoris, incrementant les consultes dels serveis urgències de l’atenció primària i hospitalària, amb un augment de derivacions en els Serveis d’Al·lergologia i el consegüent impacte en les llistes d’espera.

La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) calcula que el 25% de la població pateix rinitis i/o conjuntivitis al·lèrgica i fins a un 12% asma al·lèrgica. La sensibilització més prevalent en els pacients al·lèrgics és al pol·len de gramínies (51,6%), el plàtan d’ombra (38,7%), l’olivera (35,5%), les cupressàcies (22,6%), la barrella (6,5%), la parietària (10%) i l’alternària (17%). La prevalença és més important a les ciutats i punts del territori amb alts nivells de pol·lució.

Canvi si arriben pluges

L’escenari podria canviar si arriben episodis de pluja. Si això passa, i les precipitacions són intenses i durant hores diürnes, arrossegaran el pol·len cap a terra (podria passar amb el xiprer i el plàtan) i, si són pausades, aportaran aigua per a les plantes que han de florir pròximament, sobretot les herbes. Això podria incrementar la pol·linització i allargar el seu període de presència en l’aire de la parietària, les gramínies, la barrella, el plantatge i l’artemísia principalment.

Un altre factor que podria alleujar la pol·linització és que les temperatures no siguin tan altes com es preveu. Això possibilitaria allargar la pol·linització de les plantes (sobretot de les herbàcies).

Una altra possibilitat és que hi hagi episodis de vent molt forts de direcció sense o amb poc pol·len (per exemple, de mar cap a terra), cosa que en pot disminuir la concentració i modificar la composició de l’espectre pol·línic.

Notícies relacionades

Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergènic més abundants en general a l’atmosfera de Catalunya són les cupressàcies –xiprer, tuia, ginebró i savina– (20,8%), el plàtan d’ombra (9,7%), les oleàcies –olivera, freixe i olivereta– (8,6%), la parietària (5,3%), les gramínies (4,3%) i la barrella (2,4%), amb importants variacions en la quantitat segons les zones geogràfiques i climàtiques de Catalunya. Les espores del fong alternària, malgrat la seva significació en al·lèrgia, no es troben entre les més abundants en l’aire (entre 1% i 2% del total de les espores).

La XAC ha fet un estudi de les tendències de la quantitat total anual de set tipus principals de pol·len i una espora de fong, mesurats en les nou localitats d’estudi des de l’any 1994. Considerant com a bones les tendències decreixents i com a dolentes les creixents, han obtingut que la localitat on més tipus de pòl·lens estan decreixent és Manresa, seguida de Bellaterra, Tarragona, Girona, Vielha, Barcelona, Planes de Son, Tortosa i Lleida.