Club Entendre-hi + Animals i plantes

Les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia al pol·len a Espanya

  • Els gossos i els gats també pateixen al·lèrgies

  • Així serà aquesta primavera per als al·lèrgics al pol·len

Les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia al pol·len a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acabada d’estrenar la primavera, arriba la temuda època d’al·lèrgies. Segons la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, entorn de vuit milions d’espanyols pateixen al·lèrgia a pòl·lens i experimenten símptomes a la primavera.

I la cosa va en augment: el 2050, la meitat dels catalans hauran desenvolupat alguna malaltia al·lèrgica.

A més, segons un estudi publicat l’any passat a la revista ‘PNAS’ i fet als Estats Units i al Canadà per la Universitat d’Utah, la temporada d’al·lèrgies comença 20 dies abans, és 10 dies més llarga i té un 21% més de pol·len que el 1990.

No obstant, Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya i doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, no considera que es pugui fer una predicció tan exhaustiva i generalitzada.

Malgrat que «tot apunta que serà una temporada molt dura per als al·lèrgics, la pluja i els patrons meteorològics són clau en la pol·linització de flors i plantes», per la qual cosa el canvi climàtic i les variacions de temperatura i precipitacions fan que sigui molt difícil precisar amb exactitud com serà.

La contaminació no hi ajuda

De la mateixa manera pensa Teresa del Río, doctora en Biologia especialitzada en ecofisiologia vegetal, que, a més, assenyala «la contaminació com un factor potenciador de l’efecte al·lergogen del pol·len en les persones».

Però, ¿quines són les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia a Espanya?

Símptomes de l’al·lèrgia al pol·len

L’al·lèrgia al pol·len «es produeix per inhalació del pol·len suspès a l’aire, de manera que les vies respiratòries són les zones més afectades», assegura la doctora Del Río. Els símptomes més freqüents són el «llagrimeig, la picor d’ulls, les secrecions nasals aquoses, les seqüències d’esternuts, la congestió nasal i, en casos més greus, xiulets, ofecs i dificultat respiratòria».

Per distingir una reacció al·lèrgica d’un refredat comú, cal fixar-se que les al·lèrgies «no presenten ni tos, ni mal de coll ni febre», apunta l’experta en ecofisiologia vegetal, i que només «apareix en determinades èpoques de l’any», conclou Del Río.

Notícies relacionades

Tampoc és uniforme el nivell de pol·len i al·lèrgia a totes les comunitats i províncies d’Espanya, per la qual cosa cal consultar quines els tenen més alts, sobretot de cara als desplaçaments de Setmana Santa, que aquest any serà entre el diumenge 2 i el dilluns 10 d’abril.

Nivells de pol·len per províncies

Segons dades extretes de la pàgina polenes.com, de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, els nivells de pol·len de les cupressàcies són ja molt elevats a gairebé tota la costa mediterrània: a les quatre províncies catalanes –Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona–, a tot el País Valencià, a Múrcia, a Granada, a Sevilla i a Còrdova. A més, també són extremadament elevades a Salamanca, Madrid i Toledo. Aquestes províncies tenen un nivell mitjà de concentració de pol·len.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.