Agressions sexuals en la infància

Un menor confessa que va abusar de la seva germana de 4 anys i de la seva cosina amb discapacitat a Girona

  • El cas es recull en un informe del Síndic de Greuges que planteja obrir una actuació d’ofici

abusos sexuales

abusos sexuales

2
Es llegeix en minuts

Un informe del Síndic de Greuges revela que un jove de 17 anys del centre d’acollida Oikia de Girona va confessar haver agredit sexualment la seva germana de quatre anys i la seva cosina, de set i amb discapacitat, segons publica el Diari de Girona. En aquest document s’insta a obrir una actuació d’ofici en relació amb el tractament que ha rebut el jove. Aquesta és la proposta de l’Àrea d’Infància del Síndic després de la visita realitzada el 18 de maig al centre d’acollida. A l’informe públic no se citen més detalls sobre els fets.

Aquest equipament es troba a la zona de Puig d’en Roca i ofereix 40 places. Acull menors d’edat de diferents perfils. El cas d’abús sexual d’aquest menor és una de les situacions detectades pel personal del Síndic en aquesta visita, que s’emmarca en l’elaboració de l’informe anual del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura.

En aquest informe, el Síndic va detectar altres problemes i va plantejar quatre propostes més d’actuacions d’ofici que es van traslladar al centre, gestionat per la Fundació Resilis. Una d’elles consisteix a actuar en el cas d’un menor estranger no acompanyat (‘mena’) que tenia problemes per obtenir el número a l’oficina de la Policia Nacional. També proposa solucionar un problema burocràtic relacionat amb l’ortodòncia d’un jove i els impediments que té un altre noi per obrir un compte corrent.

Notícies relacionades

També aconsella actuar d’ofici per solucionar les «impossibilitats» a alguns clubs de futbol de la zona per tramitar la fitxa federativa dels joves que no tenen la documentació en regla.

A part de les actuacions d’ofici, el document inclou recomanacions per a la millora del centre gironí. Una d’elles és la «garantia del dret de comunicació» dels joves amb les seves famílies i amb l’exterior i que sigui a través del mòbil o altres sistemes. Durant la visita, diversos joves es van queixar que no podien disposar d’un mòbil durant la setmana. L’informe descriu que aquests joves «mostren patiment i tristesa per falta de contactes o perquè en tenen pocs i senten preocupació per les seves famílies». Una altra proposta del Síndic és revisar «la qualitat i quantitat» del menjar del centre, tot i que alguns joves li van explicar que havia millorat.