Investigació en marxa

Detingut un altre menor per agredir sexualment una nena de 13 anys a Esparreguera

  • Els fets van tenir lloc suposadament el 5 de març i un jutjat de menors ha ordenat que l’agressor es mantingui en llibertat vigilada amb la prohibició d’acostar-se a menys de 250 metres de la víctima

Detingut un altre menor per agredir sexualment una nena de 13 anys a Esparreguera

Mossos d'Esquadra

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra van arrestar el 8 de març un menor de 15 anys per agredir sexualment una noia de 13. Un jutjat de menors, atenent la sol·licitud de la fiscalia, va deixar l’adolescent en llibertat vigilada i va imposar una ordre d’allunyament que li prohibeix acostar-se a menys de 250 metres de la víctima. Tant l’agressor com la víctima són d’Esparreguera (Baix Llobregat) i assistien al mateix centre municipal de reforç socioeducatiu. El d’aquesta noia és un nou cas de violència sexual entre menors com els que s’han conegut els últims dies de la nena d’11 anys atacada per sis adolescents a Badalonao dels dos alumnes d’institut del Vendrell agredits per cinc companys de classe.

Els serveis socials de l’ajuntament consideren tant la família de la víctima com la de l’agressor persones molt vulnerables que atén des de fa anys per problemes severs que no revelen per protegir la seva intimitat. 

Denúncia per agressió sexual

Aquest últim episodi d’agressió sexual entre menors es va produir suposadament el diumenge 5 de març. L’adolescent va anar a recollir la menor a casa seva cap a les cinc de la tarda. No viuen lluny l’un de l’altra. «La meva filla em va demanar permís per anar a casa seva, perquè allà hi havia també altres amigues. Però no era veritat», explica la mare. «Li vaig dir a ell que la vingués a buscar [a peu] i que després l’acompanyés de tornada, i després li vaig demanar que em fes una videotrucada quan arribés allà, i ho va fer», remarca.  

La suposada violació es va produir a l’habitació del denunciat. Segons ha declarat la menor, el noi primer la va convèncer per gravar un vídeo en què tots dos es feien petons i després, aprofitant que ella es va quedar adormida, la va violar. «Quan va tornar a casa, cap a les set de la tarda, la meva filla es va tancar a la seva habitació, es va prendre la medicació i es va quedar adormida», detalla. 

Segons la mare de la víctima, la filla va acusar la mort de la seva àvia materna i l’esclat de la pandèmia fins a l’extrem de requerir atenció mèdica i començar un tractament farmacològic que li provoca somnolència i esgotament físic. També per aquest motiu, la nena de 13 anys va començar a assistir al setembre a un centre obert de l’Ajuntament d’Esparreguera per a menors en situació de risc. «Hi anava un dia a la setmana, tres hores després de l’institut, per fer teràpia. Allà coincidia amb l’agressor», lamenta la mare, que afegeix que els dos menors ja es coneixien, però al coincidir en aquest centre la relació va augmentar.

Activació del protocol

Dilluns al migdia, una psicopedagoga de l’institut –cap a qui la mare només té paraules d’agraïment– va trucar per explicar que la nena havia mantingut relacions sexuals sense protecció. La mare va acompanyar la seva filla perquè rebés la píndola anticonceptiva d’emergència. Durant el trajecte, la presumpta víctima va verbalitzar que no havia sigut una relació consentida: «Mama, jo no ho volia». 

Aquell dilluns 6 de març, i en paral·lel, la germana gran va saber que per l’institut havia corregut un vídeo en què la menor apareixia fent-se petons amb el presumpte agressor, que presumptament havia dit als seus contactes que se l’havia «tirat». La germana gran va començar a interrogar les amigues de la seva germana petita i, segons explica a aquest diari, així va esbrinar que a una d’elles la víctima li havia explicat que s’havia tractat d’una agressió sexual. El dimarts 7 de març, la menor va ser traslladada a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Es va activar el protocol i, després de practicar-li un examen forense, la família va anar a la comissaria de Martorell, on va formalitzar la denúncia. 

Fiscalia de menors

La fiscalia de menors va prendre declaració a l’agressor i la víctima el dijous 9 de març. Divendres passat el noi va passar a disposició d’un jutjat de menors, que el va deixar en llibertat vigilada amb la prohibició d’acostar-se a la víctima a menys de 250 metres mentre avança la investigació per un delicte d’agressió sexual i un altre per difondre el vídeo de la menor en què tots dos apareixen besant-se. L’advocat que representa la víctima havia demanat que ingressés en un centre tancat i ara disposa de cinc dies per presentar un recurs. 

Notícies relacionades

La mare de la víctima afirma que tant ella com la seva filla no han sigut degudament ateses durant aquest procés per part de les treballadores socials de l’ajuntament i lamenta també una falta d’acompanyament en el procés judicial que ha provocat, per exemple, que la seva filla coincidís cara a cara amb l’agressor divendres passat a la Ciutat de la Justícia, un error que li va provocar «un atac d’ansietat». 

L’Ajuntament d’Esparreguera considera les dues famílies d’especial vulnerabilitat, remarca que després de tenir constància del succeït ha estat en contacte amb la DGAIA, els Mossos i l’Hospital de Sant Joan de Déu, i assegura que els responsables del centre obert del municipi han canviat els dies d’assistència a l’agressor per impedir que coincideixi amb la víctima. 

Temes:

Successos