Llum verda del Congrés
La Losu accelerarà la internacionalització de les universitats
La norma obre la porta a graus de tres anys en el marc d’aliances interuniversitàries i ajusta la durada dels visats a estudiants estrangers
Campus de la UPF a la Ciutadella. /
El Congrés ha donat llum verda definitiva a la Losu, la llei que regula el sistema universitari a Espanya. Entre les novetats de la norma figura una decidida empenta a la internacionalització de les universitats públiques espanyoles. Un procés que serà clau per a aquests centres de formació en un futur marcat, a Espanya i a Europa, pel descens de la natalitat.
D’entrada, la norma inclou un capítol específic dedicat a la internacionalització, que, entre altres aspectes, obliga les universitats a tenir plans d’internacionalització i a pensar en estratègies per atraure alumnat internacional, tant d’altres països de la Unió Europea com extracomunitaris.
Un element nou que contempla la llei per facilitar aquesta internacionalització és la potenciació de les aliances entre universitats internacionals. En el marc d’aquestes aliances, s’obre la porta als graus de tres anys, majoritaris a Europa. «És la bretxa oberta per revertir la supressió d’aquests graus que va establir el reial decret 822/2021 d’organització dels ensenyaments universitaris», remarca Mercè Conesa, directora general de Barcelona Global, un dels ‘lobbies’ que, en aquests últims anys, ha estat treballant en defensa d’aquesta internacionalització. «Mantenir la possibilitat dels graus de 180 crèdits permet a les universitats espanyoles competir en l’atracció d’estudiants internacionals», afegeix Conesa. Així, els graus de tres anys, que el reial decret no contempla, sí que seran viables si formen part de programes interuniversitaris internacionals.
La llei també modifica la durada dels visats. Si fins ara els estudiants internacionals havien de renovar cada any els seus visats, la Losu inclou un article que contempla que aquest visat tingui la validesa dels estudis superiors que estigui cursant.
La llei d’empreses emergents, aprovada al desembre, també avançava per aquest terreny al facilitar que els estudiants estrangers que acabin estudis a Espanya puguin ampliar els visats per buscar feina o fer pràctiques per un període mínim de dos anys, com ja passa en altres països de la UE. També contemplava la creació d’una web en anglès per simplificar i agilitzar tot el procés d’obtenció dels visats.
Conesa remarcava aquest dijous l’avanç que suposen aquestes mesures incorporades a la Losu per atraure i retenir talent internacional, un dels objectius primordials de Barcelona Global. «Incorporar el concepte de la internacionalització en el sistema universitari és molt rellevant en un context de descens demogràfic a Europa i d’augment demogràfic a la Xina, l’Índia o l’Àfrica», valorava Conesa. Des de Barcelona Global celebren que la llei elimini algunes barreres que dificultaven la incorporació d’estudiants internacionals als graus universitaris.
Segons estimacions d’aquesta entitat, es calcula que el 2030 hi haurà al món 10,2 milions de joves que estudiaran fora dels seus països d’origen. «És molt important que l’Estat es vulgui posicionar com una plaça generadora de talent i tenir una posició estratègica de cara al futur», ha celebrat Conesa.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- TRÀNSIT Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa d’alcohol per als conductors
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?