Iniciativa pionera

El Govern oferirà productes menstruals gratis a totes les dones

  • El Pla Integral d’Equitat Menstrual 2023-2025 aprovat aquest dimarts pretén arribar a les 1,8 milions de dones que menstruen a Catalunya

  • S’instal·laran dispensadors de productes menstruals en equipaments públics i s’estendrà l’educació menstrual a tota la població

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts un pla per garantir l’accés gratuït per a totes les dones als productes menstruals, –«especialment als sostenibles», rematen– i «combatre els tabús i estigmes associats a la menstruació», a través de l’educació en nombrosos àmbits –més enllà de l’escolar, que també– i l’«acompanyament amb informació de qualitat». Així ho ha anunciat aquesta vigília del 8 de març la consellera Tània Verge, que ha destacat que amb aquest pla Catalunya és, «una vegada més, líder a nivell internacional en la garantia dels drets sexuals i reproductius».

El Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments, s’emmarca en el pla de treball de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que busca aprofundir en els drets reconeguts, però també, i allà resideix el seu valor, n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

Per arribar a totes les dones que tenen la regla –1,8 milions– aquests productes es podran recollir en «punts de proximitat» arreu del país, «amb plena equitat territorial», on es proporcionarà també informació i assessorament per al seu ús. Es tracta d’«una mesura per a totes les dones, independentment d’on visquin». La distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles se seguirà fent també a través dels centres de secundària, amb el programa «La meva regla, les meves regles».

A partir de l’any que ve, a més, es preveu introduir descomptes a través del Carnet Jove i el carnet universitari per a la compra de productes menstruals sostenibles i reutilitzables.

Lavabos senyalitzats

D’altra banda, per facilitar l’ús de la copa menstrual, el pa inclou mesures com l’adaptació i la senyalització dels lavabos als equipaments i espais de treball públics, inclosos els centres educatius, i s’«incentivarà» que ho facin altres equipaments i serveis oberts al públic de tot el país.

Segons ha explicat la consellera Verge aquest dimarts, el pla persegueix un triple objectiu. En primer lloc, promoure la justícia de gènere: trencar tabús i estigmes sobre la menstruació, vetllant per la salut de les dones. En segon lloc, cerca, explica Verge, avançar cap a la justícia social, ja que pretén combatre la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones del país i que podria incrementar-se en el context actual d’augment del cost de la vida. Finalment, vol contribuir a la justícia climàtica, intentant posar el seu gra de sorra per reduir les residus generats pels productes d’higiene menstrual d’un sol ús –al voltant de 9.000 tones a l’any només a Catalunya.

Set àrees de treball

Notícies relacionades

Set àrees de treballEl pla inclou set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la investigació i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Sobre aquest últim aspecte, aquest any La Marató de TV-3 estarà dedicada a la salut sexual i reproductiva de les dones.

Element curricular

L’educació menstrual s’inclourà en el currículum pedagògic de l’educació sexual per a alumnat de primària, de secundària i educació especial, i en tallers dirigits a les famílies. El pla també inclou realitzar tallers sobre educació menstrual en centres de formació de persones adultes, centres de justícia juvenil i centres penitenciaris, centres hospitalaris, equipaments juvenils, espais d’oci educatiu, equipaments cívics, serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista i serveis d’atenció a les persones LGBTI+, entre d’altres.