Educació sexual a HBO

‘The Last of Us’ (HBO) i la copa menstrual: sobreviure a la regla en l’apocalipsi

  • La picada d’ullet a la normalització de la menstruació en la sèrie de moda de HBO, l’últim símptoma que els temps estan canviant

‘The Last of Us’ (HBO) i la copa menstrual: sobreviure a la regla en l’apocalipsi

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre els milions de problemes a gestionar pels supervivents d’un món apocalíptic, fins gairebé abans-d’ahir seria inimaginable que una sèrie ‘mainstream’ que té enganxat mig planeta es fixés en una cosa tan invisibilitzada, femenina i tabú com la regla. Malgrat la molta feina que queda per fer, els temps estan canviant, també en la indústria audiovisual. La petita Ellie, que ja havia robat el cor del públic gairebé des de la seva primera escena, va acabar de conquistar-nos amb els seus ulls com taronges llegint les instruccions de la copa menstrual que va trobar sobre el llit en el sisè capítol de ‘The Last of Us’ (HBO).

Notícies relacionades

Nascuda i crescuda en un món en quarantena, devastat i consumit per una pandèmia que converteix els infectats en perillosos zombis, la petita protagonista –magistralment interpretada per Bella Ramsey– al·lucina al trobar aquest estrany artefacte rosa sobre el llit, al costat de la roba neta que gentilment li ha ofert la dona del germà del seu amic.

L’escena ocupa pocs ‘frames’, però per molts ja forma part de la història de les sèries. D’una banda, posa en el centre amb naturalitat i humor –tot i que sigui durant uns segons– una realitat quotidiana per a milions de dones fins fa massa poc considerada bruta i vergonyant. Déu n’hi do. Per l’altra, i no menys important, contribueix que la cara de les xavales de la seva edat a l’enfrontar-se a les seves primeres regles no sigui la mateixa que la de la protagonista. Malgrat criar-se en un món ple de farmàcies i supermercats, moltes nenes miren encara per primera vegada una copa menstrual amb la mateixa cara que la protagonista de la sèrie inspirada en el mític videojoc.