Universitats

Laia de Nadal pren possessió com a rectora de la Universitat Pompeu Fabra

  • La catedràtica és la segona rectora de la UPF, després de Maria Rosa Virós, que ho va ser del 2001 fins al 2005, i obre una bretxa en l’actual hegemonia masculina entre els rectors catalans

  • El 13 d’abril prendrà possessió Àngels Fitó com a nova rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Laia de Nadal pren possessió com a rectora de la Universitat Pompeu Fabra

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) Laia de Nadal ha pres aquest dilluns possessió com a nova rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). De Nadal va ser guanyadora de la votació electrònica celebrada del 17 al 20 de febrer, en la qual va tenir el suport del 72,65% del professorat permanent, tot i que amb una participació de només el 17,55%.

De Nadal, que substitueix en el càrrec Oriol Amat, catedràtic del Departament d’Economia i Empresa, va ser l’única candidata a les eleccions (igual com va passar en l’anterior procés electoral a rector) i serà al capdavant del govern de la universitat durant els quatre anys vinents.

La catedràtica serà la segona rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), després de Maria Rosa Virós, que ho va ser del 2001 fins al 2005, i obre una bretxa en l’actual hegemonia masculina entre els rectors catalans. Ben aviat l’acompanyarà Àngels Fitó, doctora en Ciències Econòmiques per la UB, que el 13 d’abril prendrà possessió com a rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la qual cosa ja seran dues les dones al capdavant d’universitats a Catalunya.

Laia de Nadal (Barcelona, 1972) es va llicenciar en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i posteriorment va realitzar el doctorat en la mateixa disciplina, en l’especialitat de Biologia Molecular i Bioquímica, l’any 2000. Més tard, va realitzar estades d’investigació postdoctorals com a investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) de Zuric.

Notícies relacionades

Actualment és catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) a la Universitat Pompeu Fabra. Fa classe en els graus en Biologia Humana i en Enginyeria Biomèdica, i també dirigeix diverses tesis doctorals.

Quant a la investigació, codirigeix el Grup d’Investigació en Senyalització Cel·lular, afiliat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona, que estudia com les cèl·lules responen i s’adapten als canvis del seu entorn. El grup se centra a caracteritzar el procés de senyalització, les dianes biològiques i la regulació de les funcions fisiològiques com el cicle cel·lular i l’expressió dels gens necessaris per a l’adaptació de l’organisme a l’estrès. A més, és membre de diferents plafons científics i ha sigut guardonada amb el premi ICREA Acadèmia en les edicions dels anys 2012 i 2020.