assetjament escolar

El Govern demana disculpes a la família de Sallent: «és evident que alguna cosa ha fallat»

  • La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, assegura que la Generalitat arribarà «fins al final» per aclarir el que ha passat en aquesta tragèdia

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha demanat disculpes a la família dels germans bessons de Sallent (Bages), uns dels quals es va suïcidar saltant des del balcó de casa seva dimarts passat. «Demano disculpes en nom de tot el Govern. El suïcidi i les temptatives de suïcidi són un fracàs de tot el sistema. És evident i inqüestionable que alguna cosa ha fallat», ha assegurat Plaja en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. «Assumim tota la responsabilitat que ens pertoca si, tal com deien els professionals, no es va detectar a temps», ha afegit. Tal com va explicar EL PERIÓDICO, l’inspector del Departament d’Educació al càrrec del cas Sallent va assumir que l’institut no havia detectat com a tal el ‘bullying’ que patia el nen trans.

Plaja ha promès que la Generalitat «arribarà fins al final» per resoldre què va fallar i què va passar a l’institut Llobregat de Sallent i no descarta modificar els protocols existents. «Estem preocupats per la gravetat d’aquest cas. És difícil trobar paraules als fets tan extremadament dolorosos que afecten el patiment de tantíssimes persones», ha assegurat la portaveu. Ha demanat «no revictimitzar» el centre educatiu on estudiaven els dos bessons, i ha insistit que continua en marxa la seva investigació. «L’assetjament dels menors d’edat i l’abordatge de la salut mental són una prioritat d’aquest Govern des que va començar la legislatura: és un tema clau», ha insistit Plaja.

Notícies relacionades

La portaveu sí que ha assumit que Catalunya pateix una «pressió assistencial superior» arran de la pandèmia del coronavirus, tot i que ha volgut deixar clar que Catalunya és «referent» en el tracte a la salut mental des de les aules i que els suïcidis són «multicausals». Ha recordat que hi ha 474 centres que ja tenen assignat un professional de la infermeria: «és un guia i referent de la salut mental, i també de la salut sexual i la prevenció de les drogodependències», ha explicat.

Ha recordat que Catalunya compta, des de fa dos anys, amb una unitat pionera i especialitzada per abordar la violència entre l’alumnat, i que els nous pressupostos contemplen un augment de 30 milions d’euros per a temes de salut mental. «Hem de ser més contundents i estar a l’altura: no podem mirar cap a una altra banda», ha afegit.