Borrasca ‘Juliette’

El temporal deixa neu al litoral català i descarrega amb força a Mallorca

  • La caiguda de les temperatures ha activat l’alerta per fred a més de 30 províncies espanyoles

  • Aquesta matinada s’esperen noves precipitacions que podrien deixar neu a partir dels 200 metres

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya s’enfronta a la setmana més freda de l’any just quan el calendari està a punt de marcar el final de l’hivern meteorològic i l’inici de la primavera. La baixada dels termòmetres es deu a l’arribada de la borrasca ‘Juliette’, la desena tempesta de la temporada hivernal que, segons apunta el pronòstic de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ja ha encès l’alerta per fred a més de 30 províncies espanyoles, ha provocat una caiguda de la cota de neu i ha tenyit de blanc diversos punts del país. La tempesta –que ha deixat neu a Collserola, Barcelona, el Vallès i punts del Baix Llobregat, Girona i Tarragona– també ha descarregat amb força a Mallorca, on s’han arribat a tallar més de 15 carreteres i els serveis d’emergència han demanat a la població que eviti els desplaçaments amb cotxe. 

La borrasca ‘Juliette’ compleix les condicions per ser la tempesta de fred perfecta a Espanya. Segons explica Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet, hi ha almenys dos fenòmens que contribueixen a l’actual caiguda de les temperatures al país. D’una banda, la formació d’un sistema de baixes pressions al nord del Mediterrani, i de l’altra, l’anticicló que es posa en aquests moments sobre les illes britàniques. Aquesta combinació de factors ha creat una espècie de passadís d’aire polar que està injectant un aire molt fred cap a diversos punts del país. Sobretot a la Península i a les Balears.

A Catalunya, ‘Juliette’ ha deixat neu a nivell del mar a Barcelona, Tarragona i Girona. S’han registrat nevades puntuals a punts del Barceloní, el Baix Llobregat, el Vallès, la ciutat de Girona i la Costa Brava –com Cadaqués, Roses, Santa Cristina d’Aro o Sant Feliu de Guíxols–, on, normalment, no sol nevar. La neu també s’ha deixat veure a Tarragona i Begues, unes localitats que feia anys que no es tenyien de blanc. A l’àrea de Barcelona, els veïns s’han despertat aquest dilluns amb la imatge de la serra de Collserola coberta de neu. Els flocs han tornat a caure a la tarda, tot i que amb menys intensitat.

Segons dades del Meteocat, la matinada de dilluns ha sigut la més freda de l’hivern a les àrees de muntanya i a sectors del litoral i prelitoral central. Aquesta caiguda de les temperatures ha portat alguns rècords de fred. En algunes estacions de Barcelona, per exemple, feia cinc anys que no es registraven temperatures tan baixes. L’Observatori Fabra ha arribat a -1,4 graus i l’estació meteorològica del Raval ha marcat +1,4 graus.

¿Quant durarà el fred?

Entre dilluns i dimarts s’esperen noves precipitacions que, en alguns casos, podrien deixar nevades febles a partir dels 200 metres d’altitud, que pujarien fins als 500 en les hores centrals del dia. A Catalunya, l’últim pronòstic del Servei Metereològic de Catalunya apunta a una probabilitat de neu d’entre el 30% i el 70% a nivell del mar. Tot indica que no es tractarà de nevades importants, però, com ja ha fet ‘Juliette’ en les seves primeres hores de recorregut, deixarà postals hivernals en diversos punts del territori.

Notícies relacionades

En les pròximes hores, s’espera que el front d’aire fred continuï afectant sobretot la zona de les Balears. Allà, a més d’una baixada de les temperatures, ‘Juliette’ farà mantenir una alerta per temporal marítim i forts vents.

Els pronòstics apunten que l’episodi de fred s’allargarà durant bona part de la setmana. L’avís per neu a cotes baixes es mantindrà, com a mínim, fins dimarts al migdia. A partir de dimecres, ‘Juliette’ es començarà a retirar i, d’aquesta manera, s’espera una recuperació lenta de les temperatures. Segons l’Aemet, és probable que aquest episodi de baixes temperatures comenci a remetre dijous, 2 de març, tot i que les mínimes presentaran valors per sota del que es habitual, com a mínim, fins a aquest cap de setmana.