Enquesta

Només el 6,7% dels espanyols creuen que és prioritari modificar la ‘llei del sí és sí’, segons el CIS

  • El 70% dels entrevistats creuen que encara queda «molt o bastant» per aconseguir la igualtat

  • Gairebé la meitat dels enquestats opinen que les mobilitzacions del 8-M serveixen per a «poc o res» 

Només el 6,7% dels espanyols creuen que és prioritari modificar la ‘llei del sí és sí’, segons el CIS
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’enquesta del CIS, publicada aquest divendres, dona una radiografia sobre la percepció que tenen els espanyols sobre igualtat i violència de gènere que sacseja el discurs negacionista que corre de forma infecciosa entre ‘youtubers’ i xarxes socials. D’entrada, més del 70% dels enquestats consideren que queda «molt o bastant» per aconseguir la igualtat; només el 5,5% entenen que la violència masclista no és cap problema i, malgrat l’incendi polític que han provocat les rebaixes de penes per la ‘llei del només sí és sí’, tot just el 6,7% dels entrevistats creuen que és una prioritat modificar aquest text legal «per millorar-lo».

Per a gairebé el 93% dels entrevistats, la violència masclista suposa un «un problema preocupant» davant el qual s’hauria d’actuar de manera més decidida. De fet, vuit de cada deu persones creuen que la llei de violència de gènere és insuficient i urgeix «fer més coses».

D’entre les actuacions urgents a posar en marxa, aflora un empat tècnic entorn del 16% entre els que consideren que s’ha de fomentar l’educació sexe-afectiva i igualitària des de la infància, i els que entenen que s’han d’endurir les lleis amb penes més severes.

Per la seva banda, el 9,1% dels entrevistats opinen que la prioritat passa per millorar la protecció i el suport a les víctimes i a penes el 6,7% aposten per modificar la ‘llei del sí és sí’.

El biaix del vot

Notícies relacionades

És indubtable que les opcions polítiques pesen a l’hora de decantar-se sobre les opcions educatives o punitives. Així, per als votants socialistes és prioritari fomentar l’educació sexual des de les primeres etapes de la vida i, en segon lloc, endurir les lleis. Els que van votar Unides Podem el 2019 també posen en primer lloc l’educació, però consideren que és més important dotar de més protecció les víctimes que fer lleis més dures, l’assumpte prioritari per als votants de la dreta.

Girant la cantonada cap al 8-M, el CIS també ha preguntat sobre la utilitat d’aquest tipus de manifestacions a l’hora de fomentar la igualtat i els drets de les dones. En aquest sentit, el 49% dels enquestats ha respost que estan servint «poc» o «gens», mentre que el 46% creuen, no obstant, que són «molt» o «bastant» útils. I una dada final: preguntats sobre quines formacions estan fent més esforços per aconseguir la igualtat, el 32% dels enquestats consideren que és Unides Podem, seguits del PSOE (18%). Al furgó de cua apareix Vox: el 52% dels entrevistats creuen que és el partit que menys fa pels drets de les dones.