Baròmetre del febrer

Enquesta CIS: el PSOE amplia l’avantatge sobre el PP i Podem retrocedeix en ple xoc per la llei del ‘només sí és sí’

Així estan les enquestes de les eleccions generals 2023

Feijóo va retallar a 1,7 punts l’avantatge de Sánchez en l’anterior sondeig i superava els socialistes en vot directe

Enquesta CIS: el PSOE amplia l’avantatge sobre el PP i Podem retrocedeix en ple xoc per la llei del ‘només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fractura entre els dos socis del Govern de coalició del PSOE i Unides Podem per la reforma de la llei de llibertat sexual, coneguda com la llei del ‘només sí és sí’, està beneficiant més els socialistes que els morats. Segons el baròmetre del febrer del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), Pedro Sánchez ha ampliat l’últim mes el seu avantatge sobre el PP després de pujar dos punts, mentre que Unides Podem ha perdut 1,5 punts.

Al baròmetre del gener, l’organisme públic va tornar a situar el PSOE al capdavant, amb una estimació de vot del 30,2%, però els socialistes van veure retallat a 1,7 punts el seu avantatge sobre el PP, que va marcar un 28,5% i, a més, va aconseguir superar els de Pedro Sánchez en intenció directa de vot (el vot sense ‘cuina’).

Unides Podem es mantenia com a tercera força, amb un augment d’1,8 punts, fins al 14,2%, seguida de Vox, que s’anotava un 10%. Ja molt allunyat figurava Ciutadans, amb una estimació de vot del 2,9%, en ple procés de refundació.

La necessitat de retocar aquesta llei després del degoteig de rebaixes de penes a agressors sexuals provocada per la seva entrada en vigor estava ja sobre la taula des del mes de desembre, però va ser a principis de febrer quan l’enfrontament entre el PSOE i Podem per aquest assumpte va viure el seu punt àlgid.

Estira-i-arronsa incessant

El mes de febrer va arrencar amb els ministeris de Justícia i Igualtat buscant un acord entorn de la proposició de llei que s’havia de presentar al Congrés per modificar la norma que es va aprovar definitivament a finals d’agost, però, atesa la impossibilitat de pacte, el PSOE va optar per registrar en solitari aquesta iniciativa el 6 de febrer.

Notícies relacionades

Deu dies després, els dos socis de Govern continuen enfrontats per aquest assumpte i en tot aquest temps, mentre el CIS feia les seves entrevistes, no ha cessat l’encreuament d’acusacions entre les dues parts.

En aquest període també es continuava parlant de la moció de censura que vol impulsar Vox i es va conèixer que Santiago Abascal ha sondejat l’economista Ramón Tamames perquè la lideri; el Tribunal Constitucional va fer un primer pas per avalar la reforma de la llei de l’avortament aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i es va fer la reunió d’alt nivell entre Espanya i el Marroc.