Protesta ciutadana

Madrid torna a sortir al carrer per reclamar «sanitat pública de qualitat»

  • Una multitudinària manifestació ha reunit al centre de la ciutat milers de ciutadans per protestar per la política sanitària de la comunitat autònoma. És la segona concentració que se celebra a Madrid en quatre mesos per aquesta raó

  • La presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a ser la principal destinatària de les crítiques dels manifestants, que la consideren responsable de la «lamentable situació dels centres de salut i hospitals» de Madrid

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Quatre mesos després, els madrilenys han tornat a sortir al carrer per reclamar «sanitat pública de qualitat», en una multitudinària manifestació similar a la celebrada el 13 de novembre passat, tot i que de dimensions més grans.

Tant llavors com ara, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha sigut la destinatària de la majoria de les queixes dels manifestants, que la consideren responsable del «lamentable estat en què es troba l’atenció primària i els serveis d’urgències dels hospitals madrilenys», segons han denunciat els convocants al finalitzar la concentració, que ha superat l’anterior en assistència.

A les dues del migdia, les capçaleres de les quatre columnes ciutadanes que havien sortit des de diferents punts de la ciutat (Nuevos Ministerios, Legazpi, la plaça d’Espanya i l’hospital de la Princesa) continuaven avançant cap a la plaça de Cibeles, destí final de la manifestació, però fins on tenien dificultats per arribar a causa de la forta presència de públic des del migdia.

Ayuso dimissió

L’estampa recordava la viscuda fa quatre mesos en aquest mateix lloc. Ara i llavors, en la concentració s’han sentit crits d’«Ayuso dimissió» i multitud de manifestants portaven cartells que, directament, plantejaven: «Ayuso o mort» i «Ayuso és abús».

Si en aquella ocasió hi van assistir 200.000 persones, segons la Delegació del Govern (670.000 segons els convocants), aquesta vegada la xifra oficial de ciutadans oscil·la entre els 250.000 aportats per la Policia i el milió de persones, que segons els organitzadors, han sortit al carrer per reclamar una sanitat pública millor, càlcul basat en els 340.000 metres quadrats de via pública que, segons les seves xifres, ha ocupat la marxa.

Precisament, l’organització d’aquesta nova manifestació, convocada sota el lema «Madrid s’aixeca i exigeix sanitat pública i solucions al Pla d’Atenció Primària» ha sigut objecte de polèmica en dies previs. Tot i que Ayuso l’havia qualificat d’«acte polític», la convocatòria ha anat a càrrec de més de 75 entitats socials sense filiació partidista, igual que fa quatre mesos. Entre els organitzadors hi ha plataformes mèdiques, col·lectius de barri, agrupacions de pensionistes, sindicats d’estudiants i associacions de pacients.

Mal atesos

És el cas de Manuela Díaz, jubilada del barri de Tetuán, que ha explicat els motius de la seva assistència agafada a un cartell en què podia llegir-se: «La sanitat no es ven, la sanitat es defensa». «He anat al mateix centre de salut tota la meva vida, però mai ha estat tan mal atès com ara. No pels sanitaris, que fan el que poden, sinó perquè és impossible que et donin cita per abans de tres setmanes. Si et trobes malament, t’envien a urgències, que estan plenes», es queixava la pensionista.

La concentració ha estat marcada per la massiva presència de bates blanques de sanitaris que, com Ana Sánchez, metge del centre del barri del Pilar, diuen que se senten «maltractats» per la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid. «No podem treballar en aquestes condicions. No tenim temps d’atendre els pacients com es mereixen, però la responsabilitat la fan recaure en nosaltres. Estimem la nostra feina, però necessitem més mitjans», declarava la metge amb un fonendoscopi penjat al coll.

Metges en vaga

En la marxa s’hi podien llegir molts cartells en suport als metges de família i pediatres del servei d’atenció primària que estan en vaga indefinida des del 21 de novembre per reclamar «un mínim de 10 minuts per pacient i condicions laborals més bones per evitar la fuga de sanitaris a altres regions i països», segons ha recordat Mar Noguerol, una de les metges vaguistes que ha parlat des de la tribuna de Cibeles.

Paula García en pot ser una: «Després de cinc anys atenent pacients, em vaig quedar sense feina fa quatre mesos per reduccions de personal del meu centre de salut. Per això vaig anar a la manifestació del novembre i he tornat ara», assenyala aquesta infermera de 30 anys. «Estic en contacte amb companyes i em confirmen que avui estan pitjor que llavors», afegeix.

Suports a la manifestació

Notícies relacionades

A més de col·lectius veïnals, sindicats, partits polítics de l’esquerra, associacions sanitàries i plataformes de treballadors, entre d’altres, han mostrat el seu suport també cares de la cultura com Rozalén, Carlos Bardem, Luis Pastor, Juan Echanove, Juan Diego Botto, Alberto San Juan i Antonio de la Torre.

La protesta ha comptat amb la presència dels màxims responsables dels sindicats UGT i CCOO, així com els portaveus dels grups parlamentaris a l’Assemblea de Madrid i grups municipals del PSOE, Unides Podem i Més Madrid.