Investigació en marxa

La banda desarticulada a Nou Barris és l’intent més seriós de crear una ‘mara’ a Espanya

  • L’operació Salvaguarda es va anomenar així perquè buscava protegir la comunitat hondurenya que començava a patir a Barcelona el terror que imposen les colles

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’operació Salvaguarda que la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona van activar conjuntament al districte de Nou Barris dimarts passat va permetre frustrar l’intent més seriós d’arrelament d’una ‘mara’ a Espanya. Segons fonts policials, fa uns 10 anys la Guàrdia Civil va evitar un intent similar a Alacant, tot i que no de l’envergadura que la ‘clica’ o ‘tribu’ d’aquesta ‘mara’ de matriu hondurenya que estava germinant a Barcelona. «El missatge que volem enviar és que a Espanya no es permetrà que creixin aquesta mena d’estructures que ja són un problema de seguretat nacional als Estats Units», remarca un agent de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, a càrrec d’aquest cas.

L’operació va acabar amb 15 detencions i no es descarten nous arrestos els pròxims dies. L’organització criminal es dona per desarticulada i una desena dels investigats han sigut proposats per a l’expulsió del país. El líder, no obstant, ha pogut acreditar que feia uns quants anys que residia a Espanya.

La ‘clica’

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil formen part d’un grup de treball internacional que combat l’auge de les ‘maras’, el Joint Task Force Vulcan. Hi participen els Estats Units –Donald Trump va crear la unitat i Joe Biden n’ha ratificat el funcionament–, Mèxic, Hondures, Guatemala, El Salvador, Belize i Espanya. Les ‘maras’, a diferències de les bandes juvenils d’origen llatí –l’activitat de les quals preocupa les autoritats de Madrid–, són organismes dels quals els integrants no surten al llarg de la seva vida i que es comporten com «una màfia», remarquen fonts de la Policia Nacional.

La ‘mara’ que volia arrelar a Nou Barris pertany al Barrio 18, una de les més esteses a l’Amèrica Central. El líder, de 37 anys, té connexions a Hondures i actuava a Espanya seguint les instruccions que arribaven des del seu país d’origen, tal com la Comissaria General d’Informació va saber gràcies als contactes proporcionats en aquest grup de treball internacional. Estava muntant una ‘clica’ o una ‘tribu’ a Espanya. Així anomenen els nous grups que obeeixen els líders d’una societat criminal capaç de traficar amb persones, moure droga a gran escala i matar per encàrrec.

Por en la comunitat hondurenya

L’operació es diu Salvaguarda perquè l’objectiu, a més d’impedir l’arrelament d’aquesta ‘clica’ a Nou Barris, era el de protegir la comunitat hondurenya d’aquest districte que vivia espantada la reproducció i el creixement d’una ‘mara’ a Barcelona. Els hondurenys que resideixen a la capital catalana són els qui més patien aquesta expansió.

«Temien perquè els seus fills van ser captats, o rebien coaccions, o directament havien d’aguantar que els amenacessin d’atacar els familiars que continuen residint a Hondures», expliquen les mateixes fonts policials, que remarquen que el grau de terror que estaven vivint cada vegada més membres hondurenys era elevat.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO, la Guàrdia Urbana de Barcelona ja havia detectat abans que la Policia Nacional comencés a investigar aquesta organització que diversos joves, alguns de menors d’edat, estaven emulant conductes pròpies de les bandes llatines al parc de la Guineueta, mirant de dominar territorialment aquest espai públic o fins i tot cometre delictes que encaixaven dins dels rituals de captació, proves que els aspirants han de superar per pertànyer al col·lectiu. Així mateix, a les escoles uns quants docents havien alertat que hi havia alumnes amb problemes de comportament que podien tenir relació amb la influència d’una banda llatina. Aquestes alarmes preocupaven el cos municipal, i es van atendre des de Madrid.

Operació conjunta.

Notícies relacionades

La Comissaria General d’Informació va contactar amb la Guàrdia Urbana, que va compartir la informació recollida sobre el terreny. Dimarts passat els dos cossos van arrestar 15 membres d’aquesta organització. Van registrar dos domicilis de Nou Barris –i un bar des del qual suposadament l’organització es coordinava– i van entrar també a dos pisos del districte de Sant Andreu i de l’Hospitalet de Llobregat. Els policies van intervenir «nombrosa simbologia de la banda, diverses armes blanques, diners en efectiu i material informàtic», segons detalla el cos estatal en un comunicat.

Tots els arrestats són majors d’edat. Els menors han quedat fora de la intervenció. Segons fonts policials, la ‘clica’ ja encarregava agressions, robatoris amb violència i venda al detall de droga. La intervenció s’ha activat abans que l’envergadura creixent animés els líders a cometre delictes més greus.