Iniciativa artesana
Així funciona El Quall, l’única formatgeria comunitària de Catalunya
El consorci del Lluçanès impulsa un obrador col·lectiu que ofereix formació i un espai per emprendre
Promoure productes locals i fomentar l’emprenedoria són dos dels objectius d’El Quall, l’únic obrador comunitari especialitzat en productes lactis de tot Catalunya. Es tracta d’un espai localitzat al Lluçanès (Barcelona) que funciona com una formatgeria col·lectiva en la qual d’una banda s’imparteixen cursos formatius per endinsar els interessats en el sector lacti i, d’altra banda, per oferir a aquells que vulguin emprendre en la indústria de lactis l’oportunitat de testejar-ne els productes abans d’invertir en un negoci. En resum, un centre de formació que actua també com a viver d’empreses.
El Quall començarà ben aviat la vuitena edició dels cursos, amb la intenció de ser un centre formatiu «de primer ordre». «Ara hem fet un curs d’elaboració de formatges blaus, el 6 de febrer comencem una formació sobre embassament de productes i al març comença la formació llarga, de 300 hores i amb pràctiques incloses», explica Xevi Barniol, el tècnic del Consorci del Lluçanès que fa possible el projecte.
Per a alguns dels alumnes, El Quall és molt més que un centre de formació. És el cas d’Anna Puig, que ha convertit la formatgeria en el seu lloc de treball. «Gràcies a aquest espai m’he pogut fer autònoma», explica. Fa anys que Puig està ficada en el sector dels lactis però fins al desembre del 2022 no havia pogut fer el pas. Ara, té molts plans. «M’agradaria començar fent venda directa. Ja tinc dos productes preparats per llançar al mercat i estic esperant els permisos», diu.
Un espai únic
A Catalunya només hi ha 20 obradors compartits. Són pocs però han anat augmentant aquests últims anys. «La tendència d’obradors compartits va en augment i aquest del Lluçanès forma part d’una línia estratègica catalana per enfortir el sector lacti i perquè les persones es beneficiïn d’una artesania comunitària» insisteix Barniol.
Els obradors compartits tenen un gran potencial, ja que promouen el desenvolupament local, l’agricultura, la sobirania alimentària i l’ecologia. D’aquesta manera, promouen la biodiversitat i ajuden a combatre el despoblament rural.
Notícies relacionadesL’espai –que té uns 150m²– està condicionat dins d’una nau de l’antiga SATI al municipi d’Alpens, i compta amb unes instal·lacions capaces de fer qualsevol elaboració amb lactis excepte gelats i mantegues.
Per poder llogar aquest espai, els usuaris han de complir uns requisits com tenir assegurança de responsabilitat civil, experiència en el sector i el carnet de manipulador d’aliments.
- Les causes de l’excap del Govern Pujol esgrimeix "marcadors d’Alzheimer" davant el tribunal
- Salut Bellvitge descobreix una nova malaltia genètica del neurodesenvolupament similar a l’autisme
- Els suports que van conduir Trump a la victòria s’erosionen
- Urbanisme La UPF enderroca les últimes cases dels militars de la Ciutadella
- LLIGA DE CAMPIONS Courtois maquilla una sacsejada
- PRESUMPTES MALTRACTAMENTS Les famílies de l'escola d'educació especial de Blanes retreuen a la direcció que no els informés de la investigació
- Sixena demana suspendre el concert de Rosalía al MNAC, nova polèmica per les pintures murals
- Talent als fogons Aquests xefs de Palamós aconsegueixen el premi Cuiner del Gastronòmic Fòrum Barcelona 2025
- Llançament (in)esperat Filtrat el nou disc de Rosalía, ‘Lux’, que es publica aquest divendres
- Funció pública El Govern ofereix als funcionaris apujar-los el sou al mateix nivell que l’IPC fins al 2028
