Iniciativa artesana
Així funciona El Quall, l’única formatgeria comunitària de Catalunya
El consorci del Lluçanès impulsa un obrador col·lectiu que ofereix formació i un espai per emprendre
Promoure productes locals i fomentar l’emprenedoria són dos dels objectius d’El Quall, l’únic obrador comunitari especialitzat en productes lactis de tot Catalunya. Es tracta d’un espai localitzat al Lluçanès (Barcelona) que funciona com una formatgeria col·lectiva en la qual d’una banda s’imparteixen cursos formatius per endinsar els interessats en el sector lacti i, d’altra banda, per oferir a aquells que vulguin emprendre en la indústria de lactis l’oportunitat de testejar-ne els productes abans d’invertir en un negoci. En resum, un centre de formació que actua també com a viver d’empreses.
El Quall començarà ben aviat la vuitena edició dels cursos, amb la intenció de ser un centre formatiu «de primer ordre». «Ara hem fet un curs d’elaboració de formatges blaus, el 6 de febrer comencem una formació sobre embassament de productes i al març comença la formació llarga, de 300 hores i amb pràctiques incloses», explica Xevi Barniol, el tècnic del Consorci del Lluçanès que fa possible el projecte.
Per a alguns dels alumnes, El Quall és molt més que un centre de formació. És el cas d’Anna Puig, que ha convertit la formatgeria en el seu lloc de treball. «Gràcies a aquest espai m’he pogut fer autònoma», explica. Fa anys que Puig està ficada en el sector dels lactis però fins al desembre del 2022 no havia pogut fer el pas. Ara, té molts plans. «M’agradaria començar fent venda directa. Ja tinc dos productes preparats per llançar al mercat i estic esperant els permisos», diu.
Un espai únic
A Catalunya només hi ha 20 obradors compartits. Són pocs però han anat augmentant aquests últims anys. «La tendència d’obradors compartits va en augment i aquest del Lluçanès forma part d’una línia estratègica catalana per enfortir el sector lacti i perquè les persones es beneficiïn d’una artesania comunitària» insisteix Barniol.
Els obradors compartits tenen un gran potencial, ja que promouen el desenvolupament local, l’agricultura, la sobirania alimentària i l’ecologia. D’aquesta manera, promouen la biodiversitat i ajuden a combatre el despoblament rural.
Notícies relacionadesL’espai –que té uns 150m²– està condicionat dins d’una nau de l’antiga SATI al municipi d’Alpens, i compta amb unes instal·lacions capaces de fer qualsevol elaboració amb lactis excepte gelats i mantegues.
Per poder llogar aquest espai, els usuaris han de complir uns requisits com tenir assegurança de responsabilitat civil, experiència en el sector i el carnet de manipulador d’aliments.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Homenatge a represaliats pel franquisme
- L’empresa mèdica que portarà IA catalana a un concurs de l’ONU
- La meitat dels espanyols augmentarien la despesa en defensa