Medi Ambient

El 70% del fons marí català ja està mapat

  • El projecte permetrà tenir cartografiat tot l’espai natural i millorar la gestió davant l’emergència climàtica

El 70% del fons marí català ja està mapat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte d’elaboració del Mapa dels hàbitats marins de Catalunya, posat en marxa per tenir un coneixement exhaustiu del fons marí català i així poder contribuir a conservar el patrimoni natural, avança a bon ritme. El 70% de la superfície del fons marí, des de Portbou (Alt Empordà) fins a l’Ampolla (Baix Ebre), ja està mapat, segons ha explicat aquesta setmana la Conselleria d’Acció Climàtica.

El mapa, el més complet i extens fins ara, es va començar a elaborar el 2021 amb l’objectiu de tenir-lo acabat en tres anys, és a dir, aquest 2023. En plena crisi climàtica, el document «millorarà la informació sobre els espais naturals protegits» i amb això permetrà una «millor gestió per actuar davant l’emergència climàtica», planificant una gestió «sostenible» dels usos i activitats que es fan al medi marí. La idea és assegurar un bon estat ecològic del fons marí i garantir la seva conservació futura. «A l’hora de planificar qualsevol infraestructura que hagi de passar pel litoral català, s’haurà de tenir en compte la informació aportada pel mapa», remarquen des d’Acció Climàtica.

En aquests tres anys s’hauran cartografiat més de 154.000 hectàrees de tot el litoral català, des de la línia de la costa fins a la isòbata -50 metres.

El 2022, els tècnics responsables de la campanya geofísica ja havien executat la prospecció del 70% de la superfície del fons marí, i tota la informació obtinguda ja ha sigut processada. Això ha sigut possible gràcies a diferents sensors de captació de dades que han anat subministrant la informació als ordinadors situats al barco ‘central d’operacions’, on es fa el preprocessament i validació. L’objectiu final és, d’una banda, determinar la geomorfologia del fons i, de l’altra, determinar-ne la profunditat.

A més, s’ha realitzat el mostreig de sediments i imatges des de Portbou fins al Garraf, que ara s’estan analitzant en laboratori. Tot això va acompanyat de filmacions que ajuden a identificar els hàbitats existents.

Notícies relacionades

De cara a aquest 2023, els investigadors acabaran la prospecció d’hàbitats, analitzaran la informació obtinguda i a partir d’allà elaboraran les bases cartogràfiques digitals que conformen el centre del projecte.

Aquest projecte, que costa 3,7 milions d’euros cofinançats en un 75% amb el Fons Europeu Marítim i de la Pesca, s’emmarca en l’estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya 2030.