Dret dels menors

Rússia intervé perquè una expresentadora de TV recuperi les seves filles a Barcelona

  • La DGAIA atorga la tutela a l’àvia de les nenes, tot i que la batalla legal continua a Espanya

Rússia intervé perquè una expresentadora de TV recuperi les seves filles a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les dues filles de l’expresentadora de televisió russa resident a Catalunya Lena Lang, a la qual se li va retirar la custòdia de les nenes, viuen des d’abans de Nadal a Sant Petersburg, ciutat natal de la comunicadora. La intervenció de les autoritats de Rússia, a través del seu consolat a Barcelona, ha sigut crucial perquè les dues nenes estiguin sota la supervisió de l’àvia materna, tal com va acordar, finalment, la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) de la Generalitat . Ara tota la família viu junta en aquesta ciutat. No obstant, la batalla legal a Espanya continua. L’advocada de la dona, Silvia Giménez Salinas, ha requerit de nou que es revoqui el desemparament que va activar la mesura de protecció i l’Administració cessi en les funcions tutelars, i que es retorni la potestat als pares.

Tres dies abans de Nadal, el 22 de desembre, la DGAIA va concedir a l’àvia materna la tutela, en comptes del progenitor, Thomas, que treballa a la banca i viu a Suïssa, o a la mare, a qui se li va retirar la cura de les filles el 17 de juny de l’any passat. Segons les fonts consultades per aquest diari, va ser l’escola a la qual anaven les nenes qui va presentar les acusacions davant l’entitat de defensa de la infància, que, al seu torn, va comunicar les sospites a la justícia i, de forma paral·lela, va acordar la retirada de la custòdia a la mare, que resideix de forma continuada des del 2021 a Arenys de Mar (abans ja havia viscut a Catalunya).

En la resolució de la DGAIA es dubta, fins i tot, que Lang sigui la mare de les nenes, malgrat que s’han aportat certificats de naixement del Registre de Costa Rica (on va néixer una d’elles) i d’Arenys de Mar (població on es va inscriure l’altra). Les acusacions eren d’entrada greus: presumpte maltractament, abandonament de menors i indemnitat sexual.

De Mataró a Sant Petersburg

Al desembre, després que la DGAIA atorgués la tutela a l’àvia, la dona es va mantenir amb les nenes durant uns dies en un hotel de Mataró i després van viatjar a Sant Petersburg, on van arribar el 31 d’aquell mes via Turquia. Abans d’anar a l’aeroport, les menors van anar al metge. «A l’hotel no podia visitar les meves filles», assegura Lang, que va viatjar separada de la seva família perquè no hi hagués problemes. «Tenia por de perdre-les i no em vaig arriscar», explica a través d’una videoconferència des de Rússia. «Les nenes estan bé. No hi havia raó per treure-me-les», insisteix.

A Sant Petersburg viuen tots a la casa de l’àvia de les nenes, que està jubilada. Lang no treballa per ara, tot i que li han promès un lloc com a col·laboradora científica en un museu de la ciutat. «No comptava de tornar a Rússia. Volia quedar-me a Espanya», afirma. Les menors, precisa, ja estan escolaritzades ‘online’ i porten una vida normal.

Informe dels Mossos

Notícies relacionades

Arran de la denúncia de la DGAIA, un jutjat d’Arenys de Mar va obrir unes diligències. En aquest sentit, en la causa s’ha inclòs un informe dels Mossos d’Esquadra en el qual es conclou que, des d’un punt de vista penal, no s’ha detectat cap acte per acció ni omissió que pugui provar «fefaentment» els presumptes delictes que s’atribuïen a Lang. La cangur de les nenes, per exemple, va declarar que no havia presenciat cap acte de violència sobre elles, alhora que es van aportar certificats de naixement, entre altres proves.

Per a l’advocada de Lang, Silvia Giménez Salinas, «no pot entendre’s que hi hagués un greu risc per a les menors que exigís una intervenció immediata i la declaració provisional de desemparament», com «atemptats contra la integritat física o psíquica» que fessin necessària l’assumpció de la seva tutela.