Dret dels menors

Una expresentadora de TV russa denuncia que la Generalitat reté les seves filles

  • La DGAIA va retirar a Lena Lang la tutela de les dues nenes i va presentar una denúncia davant el jutjat, tot i que ara els Mossos afirmen que no hi ha proves de la comissió de cap delicte

  • Les autoritats catalanes han arribat a dubtar que la mare sigui la progenitora, quan aquesta ha presentat certificats del registre civil i de la llevadora que va assistir al part

Una expresentadora de TV russa denuncia que la Generalitat reté les seves filles

Laura Guerrero

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les acusacions eren gravíssimes: presumpte maltractament, abandonament de menors i indemnitat sexual. Però segons els Mossos d’Esquadra, no hi ha cap prova d’això i el jutjat que tramita el cas argumenta que Lena Lang, una expresentadora de televisió russa establerta a Catalunya, no està sent investigada. Malgrat això, la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) rebutja tornar-li les seves dues filles, de 6 i 10 anys, aquesta última celíaca. Li van retirar la seva tutela el 17 de juny i des d’aleshores només les ha pogut veure en els punts de trobada. El pare, el Thomas, de nacionalitat suïssa igual que les menors, viatja cada dos per tres a Barcelona per estar amb elles. Segons els advocats de la Lena, Andrés Maluenda i Silvia Giménez Salinas, no hi ha motius perquè les menors continuïn en un centre d’acollida de menors.

Fonts de la DGAIA asseguren a EL PERIÓDICO que no han rebut notificació de l’arxivament del cas penal que s’instrueix en un jutjat d’Arenys de Mar. «Per qüestions de confidencialitat, la DGAIA no pot compartir el contingut dels expedients», precisa. Segons les fonts consultades, va ser l’escola a la qual anaven les petites la que va denunciar a l’entitat de defensa de la infància, que, al seu torn, va comunicar les sospites a la justícia i, de forma paral·lela, va acordar la retirada de la custòdia a la mare, que resideix de manera contínua des del 2021 a Canet de Mar (abans ja havia viscut a Catalunya). «A l’escola no hi havia cap problema i tot anava bé. No sé perquè ho van fer. Els meus fills anaven a l’escola ben cuidats i jo no he fet res de dolent», explica la Lena. La DGAIA desvincula l’arxivament del procés penal de la situació de desemparament i de protecció de les nenes. Poc després de fer les declaracions als mitjans, aquesta entitat va ajornar la visita que la dona tenia prevista per a aquest dimarts amb les seves filles.

En la resolució de la DGAIA es dubta fins i tot que la Lena sigui la mare de les nenes. «No hi ha cap document que acrediti la filiació de les dues nenes per part de la mare i el pare. Hi ha documents contradictoris respecte a les dades de naixement de les nenes i de la mare», exposa. En les seves al·legacions, l’advocada Giménez Salinas sosté, en canvi, que s’han aportat certificats de naixement del Registre Civil de Costa Rica (on va néixer una de les petites) i d’Arenys de Mar (població en la qual es va inscriure l’altra).

La prova de l’ADN

Notícies relacionades

La Lena no té cap inconvenient a realitzar una prova d’ADN sempre que sigui presencial les tres alhora. A més, s’ha entregat un certificat de la llevadora de la Clínica Tecknon i hi ha un vídeo de la dona amb la seva filla petita nounada en aquest centre. «No pot mantenir-se un suposat facto de risc quan és fàcilment comprovable i pot quedar descartat», indica l’advocada. La DGAIA ha comunicat l’assumpte al consolat suís, per la nacionalitat de les filles, i s’espera un expedient de repatriació cap aquest país, on viu el pare.

Un altre dels aspectes a què la DGAIA al·ludeix per retirar-li la tutela és que arran de la informació facilitada per l’escola «s’alerta d’una possible situació d’exposició de les menors d’edat a homes desconeguts per elles, presumptament no del seu entorn familiar», que podrien haver sigut víctimes de violència sexual, que una de les nenes té un perfil a Instagram en el qual apareix un número de telèfon i en què «hi ha adults com a amics» o que els professionals «detecten» que les menors «parlen de temes sexuals inadequats» i fan dibuixos amb aquestes connotació. També detalla continus canvis d’escoles i possibles negligència en la seva cura, absentisme escolar, entre altres qüestions. Els advocats de la Lena neguen que això sigui així. «El 17 de juny em van trucar des de la DGAIA i em van dir que no anés a buscar les meves filles a l’escola», recorda la Lena. Des d’aleshores no viuen amb ella. «Vull que les meves filles tornin amb mi», conclou la dona.