Drets digitals

Multa de 5.000 euros per publicar sense consentiment vídeos d’una menor a Instagram

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) sanciona el Casal de l’Espluga de Francolí per publicar en els seus comptes a les xarxes socials imatges d’una nena sense el consentiment dels seus pares

Multa de 5.000 euros per publicar sense consentiment vídeos d’una menor a Instagram
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Publicar imatges de menors a les xarxes socials sense el consentiment dels seus pares pot sortir molt car. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha interposat una multa de 5.000 euros a un casal català que va penjar en els seus comptes a Facebook i Instagram vídeos en els quals apareixia una menor.

La mare d’aquesta nena va interposar l’octubre passat una demanda contra el Casal de l’Espluga de Francolí, denunciant que el centre havia compartit a internet imatges de la seva filla sense comptar amb la seva autorització prèvia. En el vídeo publicat es mostrava la menor jugant amb altres menors i protestant per una decisió arbitral amb la qual no estava d'acord. La denunciant va assenyalar que s’atemptava contra l’honra i la reputació de la nena.

El procediment va ser admès a tràmit i la resolució que es va publicar divendres passat assenyala que el casal va violar el dret de la menor a la seva imatge física, que va ser compartida a les xarxes sense cap consentiment del seu responsable legal. L’AEPD estableix es va vulnerar la normativa sobre la protecció de dades de caràcter personal. Partint d’això, ha imposat una multa administrativa de 5.000 euros. Si el casal accedeix a reconèixer la seva responsabilitat i a pagar voluntàriament se li aplicaran dues reduccions que deixarà la sanció en 3.000 euros.

Protegir la imatge personal

Notícies relacionades

La imatge física d’una persona és considerada una dada personal, cosa que fa que legalment caigui sota el paraigua del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). L’autoritat espanyola en aquesta matèria remarca que perquè algú pugui fer un tracte d’aquestes dades, com el compartiment a les xarxes socials, abans s’ha de comptar amb una base legal que legitimi. El casal sancionat no comptava amb aquesta base legal (en la qual s’inclou el consentiment de la persona), cosa que fa que els seus actes siguin il·legítims i, per tant, punibles.

Violar l’RGPD pot portar multes administratives d’un màxim de 20 milions d’euros o, en el cas d’una empresa, d’un import equivalent al 4% del volum de negoci anual i global del seu últim exercici financer.