ALS EUA

Defensors de la infància demanden Youtube per captar dades de menors

Diverses organitzacions acusen la plataforma de vídeos de rastrejar els nens sense demanar permís als pares

undefined13424541 file   this file image made march 18  2010  shows the youtub171208122744

undefined13424541 file this file image made march 18 2010 shows the youtub171208122744 / RICHARD VOGEL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup d'organitzacions de defensa de la infància han presentat aquest dilluns davant les autoritats dels Estats Units una denúncia que demana sancionar Google per la recollida il·legal de dades personals dels nens per part de Youtube amb fins comercials.

La coalició, formada per 23 grups de defensa dels drets dels nens, ha denunciat davant la Comissió Federal de Comerç (FTC) que el gegant tecnològic recopila informació personal de menors de 13 anys, incloent-hi la ubicació, identificadors de dispositiu i números de telèfon, i els rastreja sense consentiment.

"Google, propietari de Youtube, obté guanys considerables recollint informació personal de nens que fan servir Youtube (...) per seguir la pista de l'usuari al llarg del temps", han escrit els denunciants en la queixa formal, a la qual ha tingut accés Efe.

El director executiu del Centre per a la Democràcia Digital (CDD), Jeff Chester, que forma part de la coalició, ha acusat Google de recollir aquesta informació "sense un avís directe als pares per obtenir el consentiment", tal com estableix la llei de protecció de la privacitat en línia per a nens (COPPA).

La demanda assegura que Youtube fa servir aquestes dades per dirigir els anuncis als menors. "Ja és hora que la Comissió Federal de Comerç responsabilitzi Google per recopilar il·legalment dades i dur-hi a terme pràctiques publicitàries", ha assenyalat Chester en aquest document.

Notícies relacionades

Google es defensa al·legant que la plataforma de Youtube només és per a persones de més de 13 anys. Google va llançar el 2015 una aplicació infantil anomenada Youtube Kids, amb contingut considerat com a apropiat, però els creadors de continguts li han girat l'esquena perquè no permet posar-hi publicitat. En canvi a Youtube hi ha continguts semblants, fins i tot protagonitzats per nens, però amb la possibilitat de rendibilitzar-los amb anuncis, segons la denúncia.

La demanda presentada davant la FTC, de 59 pàgines, assenyala que Youtube "té coneixement real que molts nens estan a la seva xarxa, com ho demostren les declaracions públiques dels seus executius i la creació de l'aplicació Youtube Kids", entre altres.