Almenys 338 condemnats per delictes sexuals s’han beneficiat ja en les seves penes per la llei del ‘només sí és sí’

  • Han transcendit 60 noves rebaixes a Andalusia, el País Valencià, les Canàries, el País Basc i Navarra

Almenys 338 condemnats per delictes sexuals s’han beneficiat ja en les seves penes per la llei del ‘només sí és sí’
3
Es llegeix en minuts

El nombre de condemnats per delictes sexuals que s’ha vist beneficiat pel nou marc de penes que recull la llei del ‘només sí és sí’ ascendeix almenys a 338, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma. Des del 7 d’octubre, quan va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, s’ha ordenat l’excarceració de 23 persones. Les últimes 60 rebaixes de pena ha transcendit aquest dilluns que s’han produït a Andalusia, el País Valencià, les Canàries, el País Basc i Navarra.

Fa dues setmanes, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va lamentar que la ‘llei del només sí és sí’ no hagi tingut «els efectes desitjats» i va assegurar que en l’àmbit del dret transitori el Govern «va pensar que seria aplicable un altre tipus de resposta» en consonància a la proposta per la Fiscalia General de l’Estat.

Nou xoc en el Govern

Aquest dilluns, la portaveu del Comitè Electoral PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat que el grup parlamentari presentarà «al més aviat possible» una proposta de llei per reformar la llei del ‘només sí és sí’ amb l’objectiu de «tancar la porta als efectes indesitjats» de la mateixa i per a la qual esperen comptar amb el suport dels seus socis de coalició d’Unides Podem.

Alegría ha deixat clar que en cap cas es tocarà el «cor» de la llei, el consentiment de la dona. Des de Podem han rebutjat qualsevol canvi que suposi tornar al model legislatiu anterior, una cosa que aprecia en la proposta del Ministeri de Justícia davant les «pressions» del PP i sectors conservadors.

Comunitats autònomes

A 30 de gener, es confirmen revisions de sentència i rebaixes de pena en 17 comunitats autònomes. Segons les dades obtinguts fins ara per Europa Press, en consten 64 a Andalusia, 46 al País Basc, 46 al País Valencià, 42 a Madrid, 30 a Galícia, 21 a Castella i Lleó, 18 a les Balears, 14 a les Canàries, 13 a Astúries, 11 a Catalunya, 9 al Suprem, 8 a Extremadura, 7 a Cantàbria, 2 a Múrcia, 2 a La Rioja, 2 a l’Aragó, 2 a Navarra i 1 a Castella-la Manxa.

D’aquests 338 casos, 23 han comportat l’excarceració de condemnats: 6 de Madrid, 3 al País Basc –1 per ordre del Tribunal Suprem–, 2 de les Balears, 2 de Galícia, 2 al País Valencià, 2 de Cantàbria, 2 a Astúries, 1 a Extremadura, 1 a Castella i Lleó, 1 a les Canàries i 1 a Andalusia.

Els casos aquí comptabilitzats representen una estimació a la baixa, ja que no tots els TSJ porten un registre actualitzat al dia del nombre de casos de rebaixes que es dicten en els seus tribunals.

«Més favorables al reu»

En els 338 casos registrats fins ara, els magistrats expliquen que aquestes revisions i rebaixes de condemnes es fan perquè el mateix Codi Penal, en el seu article 2.2, estableix que sempre haurà d’aplicar-se la llei «més favorable» al reu.

La llei del ‘només sí és sí’ ha provocat que el delicte d’agressió sexual absorbeixi el d’abús sexual, cosa que significa que un delicte que fins ara recollia una conducta més greu n’incorpori una de menor gravetat, per la qual cosa la forquilla penal també s’ha ampliat per incloure tot el ventall de comportaments penats ara com agressió sexual.

Per aquesta raó, el nombre de casos en els quals s’apliquen les rebaixes continuarà creixent davant les revisions pendents en totes les comunitats autònomes.

Criteri del Suprem

El Tribunal Suprem va assegurar en la seva sentència sobre el ‘cas Arandina’ que l’aplicació de la llei orgànica de garantia integral de llibertat sexual és «obligatòria» per ser «més favorable» al reu.

L’alt tribunal va haver de fer ús de la modificació penal al revisar la sentència del ‘cas Arandina’ i va condemnar a 9 anys de presó –i no a 10, com demanava la Fiscalia– a dos exjugadors d’aquest club de futbol a l’aplicar la llei del ‘només sí és sí’.

Notícies relacionades

Els magistrats van elevar les penes –des dels 4 i 3 anys que havia fixat el TSJ de Castella i Lleó– després d’eliminar l’atenuant que s’havia apreciat per la proximitat d’edat i maduresa entre condemnats i víctima.

El Suprem ha rebaixat ja 9 penes de presó relatives a delictes d’agressió sexual des que va entrar en vigor la reforma del Codi Penal. Una d’aquestes ha comportat una excarceració al País Basc.