Salut mental

4.003 persones es van suïcidar a Espanya el 2021, un 4,4% més que abans de la pandèmia

  • Els experts reclamen un Pla Nacional del Suïcidi que «impliqui tots els agents socials» 

4.003 persones es van suïcidar a Espanya el 2021, un 4,4% més que abans de la pandèmia

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un total de 4.003 persones es van suïcidar a Espanya l’any 2021, una mitjana d’onze al dia, el que suposa un increment del 4,4% respecte al 2019, l’any anterior a la pandèmia de la covid. Així ho reflecteix l’estudi ‘Evolució del suïcidi a Espanya en aquest mil·lenni’, presentat pel Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM ISCIII) a la Universitat Complutense de Madrid.

L’informe revela que el 2020, primer any de la pandèmia, un total de 3.941 persones van morir a Espanya per suïcidi, una xifra que suposa un augment del 3,6% en relació amb el 2019 i del 5,5% en relació amb el punt de canvi de tendència el 2018.

«Les notícies no són bones: el suïcidi, lluny de disminuir, està augmentant. Ja estava augmentant abans de la pandèmia, però després de la pandèmia l’augment és molt significatiu», ha advertit el catedràtic en Psiquiatria i director del Centre Col·laborador de l’OMS per a Investigació i Formació en Serveis de Salut Mental a la Universitat Autònoma de Madrid, José Luis Ayuso.

En la mateixa línia, l’expert ha lamentat que les xifres de suïcidi a Espanya «indiquen una tendència creixent» i ha assegurat que, tot i que «afortunadament hi ha moltes persones que fan un intent de suïcidi i no és mortal», per cada «cinc que han intentat suïcidar-se, un ho repetirà». Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa de persones mortes per suïcidi a Espanya el 2021 va ser de 8,45 persones per cada 100.000 habitants.

Homes, migrants i de mitjana edat

L’estudi recalca que el 2021 es van corroborar les tendències poblacionals vistes en anys anteriors: una taxa de morts més gran per suïcidi en homes i en persones de mitjana edat (40-64 anys) i un augment de la mortalitat per suïcidi en persones no nascudes a Espanya.

En concret, la meitat de la població que va morir per suïcidi a Espanya el 2021 tenia entre 40 i 64 anys; el 87% vannéixer a Espanya, tot i que l’increment de migrants suïcidats va arribar al 24%, i el 32% vivia en capitals de província i el 26% en el medi rural. A més, tres de cada quatre morts per suïcidi van ser homes.

Davant d’aquestes dades, l’investigador principal del Grup d’Investigació en Epidemiologia Psiquiàtrica i Salut Mental de la Universitat Complutense de Madrid, Alejandro de la Torre, ha alertat que les expectatives «no són gaire encoratjadores» per al 2022, ja que «s’espera que segueixi la tendència creixent».

Per això els experts reclamen un Pla Nacional del Suïcidi que «impliqui tots els agents socials». «La consciència social és fonamental per prevenir el suïcidi; cada una d’aquestes morts podria ser evitada. S’hi està fent molt, però necessitem fer un pas una mica més ambiciós», ha reclamat de la Torre.

Galícia, les pitjors dades

 En relació amb distribució geogràfica, les taxes més altes de mortalitat per suïcidi (taxes superiors a 10 per cada 10.0000 habitants) s’observen a Galícia (totes les províncies), Astúries, Castella i Lleó (províncies de Zamora, Lleó, Palència, Burgos i Àvila), Aragó (Terol i Osca), Catalunya (província de Girona) i Andalusia (províncies de Còrdova, Jaén, Màlaga i Granada).

Per la seva banda, les províncies amb més taxa de mortalitat per suïcidi el 2021 van ser Jaén (13,1 per cada 100.000 habitants), Zamora (14,2) i Lugo (15.6). Un total de 26 de les 50 províncies espanyoles més les dues ciutats autonòmiques (52% de les províncies) sobrepassen la mitjana de mortalitat per suïcidi mundial indicada per l’Organització Mundial de la Salut per al 2019 (9 morts per cada 100.000 habitants). En canvi, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i les províncies de Guadalajara i la Comunitat de Madrid presenten les taxes més baixes de l’Estat.

El factor de les restriccions per covid 

Sobre el motiu pel qual la Comunitat de Madrid presenta una taxa de suïcidi més baixa, De la Torre ha indicat que «com més dures han sigut les restriccions de la pandèmia, més gran ha sigut la taxa de mortalitat de suïcidi». «Com més restricció, més probabilitat de mort per suïcidi», ha detallat.

Per la seva banda, José Luis Ayuso ha comentat que a Madrid els hospitals estan «obligats» que qualsevol persona que hi acudeixi per un intent de suïcidi «ha de ser atesa per un psiquiatre abans de set dies». «Això sabem que funciona i fa molts anys que ho mantenim. És una norma general per a tots els hospitals», ha dit.

Més a l’estiu

En relació amb distribució temporal i espacial del suïcidi a Espanya el 2021, s’observa que en gairebé tots els mesos (excepte gener i agost) hi ha més nombre de persones mortes el 2021 que en els anys de 2019 i 2020.

Així mateix, s’observa el mateix patró estacional que en altres anys: un clar augment de la mortalitat per suïcidi als mesos d’estiu. De fet, juliol va ser el mes en què es van produir més morts del 2021, ja que en va acumular més de 400 en tot el país.

Notícies relacionades

Tot i que no han descobert el motiu d’aquest augment als mesos d’estiu, l’investigador De la Torre ha assenyalat que aquest efecte estacional «es produeix en altres conductes similars, com en la conducta agressiva», un comportament en el qual «també s’observen taxes elevades en els mesos de més calor».

Entre els motius pels quals ha pogut augmentar la taxa de suïcidi a Espanya, l’expert ha explicat que hi ha molts estudis que parlen que «quan un famós s’ha tret la vida, hi ha un efecte de repetició pel mateix mètode, un efecte crida». Per aquesta raó, ha instat a informar dels casos de suïcidi «d’una manera no morbosa, realista i centrada en la prevenció».