Aquests són els municipis amb la població ideal per provar la renda bàsica universal a Catalunya

  • Els experts del pla pilot busquen dos pobles entre 1.200 i 1.400 habitants per donar 800 euros al mes als seus habitants

  • EL PERIÓDICO ha calculat quins són els municipis que compleixen aquest criteri i que podrien trobar-se entre els seleccionats

Aquests són els municipis amb la població ideal per provar la renda bàsica universal a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La meitat dels beneficiaris de l’experiment de la renda bàsica universal catalana seran els habitants de dos pobles a Catalunya. Els seus veïns més grans de 18 anys i que cobrin menys de 45.000 euros a l’any percebran 800 euros al mes, 300 més si tenen menors el seu càrrec. Els experts de l’oficina del Pla Pilot de la Renda Universal busquen dos municipis entre 1.200 i 1.400 habitants i les característiques dels quals siguin similars a la mitjana catalana. Alguns dels criteris que es tenen en compte són les tendències dels últims anys en la renda neta mitjana per persona, l’índex Gini de desigualtat, el nombre d’usuaris dels serveis socials, la taxa d’hospitalitzacions, o l’accés al batxillerat.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO ha buscat els municipis catalans que compleixen amb el criteri poblacional: pobles a Catalunya que fluctuen entre els 1.150 i els 1.450 habitants. Són 41 municipis. Entre ells es podrien trobar els candidats a participar en aquest experiment social. És el secret més ben guardat de l’oficina que pilota aquest pla. De moment ja hi hauria deu pobles seleccionats, i d’aquests se n’hauran de seleccionar cinc: dos candidats a cobrar la prestació, i tres mes a ser pobles de control.

Lluita entre alcaldes

Un dels motius del secretisme és la por que hi hagi una allau d’empadronaments per beneficiar-se de la prestació. Tampoc s’ha d’oblidar que, en ple període preelectoral de les eleccions municipals, els alcaldes comencin a exercir pressions als seus respectius partits perquè els seus pobles siguin els elegits. La majoria estan en mans d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, tot i que també hi ha moltes llistes d’independents.