Feminicidis

Paloma i la seva filla India, últimes víctimes mortals per violència de gènere a Espanya

Són sis les dones assassinades per les seves parelles o exparelles en el que va del 2023

1
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La Paloma tenia 45 anys i vivia amb la seva filla India, de 8 anys, en un pis cèntric de Valladolid. La matinada passada, la seva parella ha acabat presumptament amb la vida de totes dues i després ha intentat suïcidar-se.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest dilluns la naturalesa masclista dels crims. La Paloma és la sisena víctima mortal per violència de gènere del 2023 i la seva filla, la primera víctima d’un crim vicari aquest any.

L’agressor, que va ser traslladat a l’Hospital Clínic de Valladolid per tractar-li les autolesions que es va infligir, està detingut al centre hospitalari. Constaven denúncies prèvies contra el maltractador (que no és el pare de la nena), d’una altra dona, no de la Paloma. Es tracta, doncs, d’un agressor persistent.

Són ja 1.188 les dones que han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles des que van començar a elaborar-se les estadístiques el 2003 i 49 els crims vicaris perpetrats des del 2013.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha remarcat que la violència vicaria és violència masclista i que no té «paraules per acompanyar el dolor de la família». «Les polítiques contra les violències masclistes salven vides i han de ser cada vegada més eficaces per arribar sempre», ha incidit.

Crim a Lleida

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere també ha inclòs en l’estadística de feminicidis en l’àmbit de la parella o l’exparella el crim d’una dona de 38 anys a Balaguer (Lleida) el 18 de gener passat.

La víctima va aparèixer morta a casa seva amb un ganivet clavat a l’estómac. L’home, contra qui no existien denúncies per maltractament, va assegurar que la dona s’havia suïcidat.

Notícies relacionades

Aquesta dona, la identitat de la qual no ha transcendit, era mare de cinc menors, tres filles i dos fills. Només en el que portem de gener, 11 nens i nenes han perdut les seves mares per culpa de la violència de gènere a Espanya, 388 des del 2013.

Aquest dilluns, la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha enviat les seves condolences als familiars de les víctimes «amb el ferm compromís de lluitar cada dia contra aquesta violència i els que l’emparen».