Violència de gènere

El 72% de víctimes de violència masclista rep assistència lletrada del torn d’ofici a comissaria

El 72% de víctimes de violència masclista rep assistència lletrada del torn d’ofici a comissaria

ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gairebé tres de cada quatre dones víctimes de violència masclista a Catalunya, el 72,02% del total, reben assistència lletrada immediata del torn d’ofici a comissaria a l’hora d’interposar una denúncia, xifra que s’ha triplicat en només dos anys. Així es desprèn de l’informe que ha presentat aquest dijous l’advocacia catalana a la Mesa del Parlament en una reunió de treball en què han participat representants dels catorze col·legis catalans.

Aquest augment destacable de les dones víctimes de violència masclista que reben atenció lletrada immediata deriva de la modificació legal aprovada a la cambra catalana el 2020 que permet que siguin assistides per un advocat des del moment en què presenten una denúncia en seu policial, ja sigui de Mossos d’Esquadra o de policies locals.

«Millora important»

D’aquesta manera, d’acord amb l’informe que s’ha presentat avui, el 2020 el percentatge de víctimes de violència masclista amb assistència jurídica del torn d’ofici era només del 23,8%, una xifra que en el dia d’avui supera el 72%, segons les últimes dades corresponents al període juliol-novembre del 2022.

Notícies relacionades

En aquests últims cinc mesos, de les 7.809 dones que van ser ateses per violència de gènere, 5.624 van rebre assistència lletrada immediata a la comissaria, mentre que 2.185 van ser ateses després, al jutjat de guàrdia.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, ha destacat que l’aprovació de la modificació legal i la posterior aplicació del protocol ha suposat «una millora molt important en l’atenció que es presta a les víctimes» en seu policial, un factor que evita, ha assegurat, que hagin de passar per aquest tràngol sense acompanyament legal.