Justícia

Els advocats de Barcelona reclamen un torn d’ofici per a víctimes de violència masclista davant l’allau de denúncies

  • El Col·legi de l’Advocacia aposta per la creació d’un servei d’assistència semblant al que hi ha per atendre les dones que pateixen violència per part de parelles o exparelles

  • Les peticions de lletrats per violència masclista han passat de 310 a 1.780 l’últim any

Els advocats de Barcelona reclamen un torn d’ofici per a víctimes de violència masclista davant l’allau de denúncies

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha proposat a la Conselleria de Justícia en reunions conjuntes la creació d’un torn d’advocats d’ofici específic per assistir les víctimes de violència masclista, a la semblança del que ja hi ha per a les dones afectades per violència de gènere que denuncien maltractament o agressions per part de les seves parelles o exparelles. La diferència: en el primer cas no hi ha relació afectiva i en el segon sí.

Aquest nou torn abordaria els suposats casos d’amenaces, coaccions o accions contra la llibertat sexual de la dona, entre altres delictes, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La necessitat de posar en marxa un servei d’aquestes característiques es deu a l’important increment en les designes d’advocats per atendre les afectades. En un sol any, el nombre de peticions s’ha multiplicat per sis.

De fet, durant els 11 primers mesos del 2022, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (que engloba la capital catalana i altres poblacions del voltant) va tramitar 1.780 peticions d’advocats d’ofici per a víctimes de violència masclista (l’any anterior van ser 310, a l’haver començat a donar aquest servei al setembre) i 5.843 per a dones presumptament violentades per la seva parella o exparella (el 84,5% més que l’any anterior).

El 2021, la xifra de designacions va començar a disparar-se per l’entrada en vigor d’una llei que obliga que la víctima sigui assistida per un advocat des del moment en què s’interposa la denúncia policial. Aquell any ja es van realitzar 4.938 peticions per violència perpetrada per parelles o exparelles, per les 3.438 designes del 2020. Des d’aquest juny, les víctimes de violència masclista també han de ser ateses ja des de comissaria.

L’acompanyament a comissaria

Des del torn d’ofici del Col·legi s’ha reivindicat històricament l’assistència lletrada obligatòria per garantir que la víctima de maltractaments rebés una informació completa dels drets que té des del mateix moment d’interposar la denúncia. Segons la diputada d’aquest servei, Carmen Valenzuela, «és vital l’acompanyament adequat al llarg del procediment per emparar-les jurídicament».

El desembre de 2020, es va introduir una modificació en la llei catalana del dret de les dones per erradicar la violència de gènere. El seu article 31.6 va quedar així: «Quan una dona acudeixi a comissaria per presentar una denúncia com a conseqüència d’haver viscut qualsevol de les manifestacions de violència masclista», els Mossos han de requerir a l’escola de l’advocacia la presència d’un lletrat per garantir l’assistència a la víctima des del moment inicial. La presència d’un professional del dret permet que, amb les seves preguntes, la perjudicada ofereixi més detalls i no s’oblidi de res, propiciant que la declaració sigui com més completa millor.

Des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, el juliol del 2021, els advocats de Barcelona van adquirir el compromís d’efectuar una assistència lletrada immediata presencial en el termini màxim d’una hora des de la petició per part de la comissaria. A la capital (hi ha tres advocats d’aquest torn de guàrdia cada dia) és possible, però sí que es produeixen complicacions en altres zones, com el Baix Llobregat, on s’inclou més d’una localitat i hi ha menys lletrats. Per això es reclama des del Col·legi a la Generalitat més efectius i un augment de les retribucions per aquestes guàrdies.

Justícia gratuïta

Notícies relacionades

L’assistència a la víctima de violència per part de la parella o exparella va a càrrec de l’Estat i és gratuïta per a la dona, tal com estableix la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Tanmateix, no es té aquest dret quan l’autor de l’agressió sexista no és una persona amb qui s’hagi mantingut una relació sentimental, com és el cas d’un veí, un conegut del barri o un individus desconeguts. En aquests supòsits, segons explica aquest diari Carmen Valenzuela, s’ha de tramitar l’assistència de justícia gratuïta i, per tant, no s’atorga de forma directa i només es té dret quan es compleixen una sèrie de requisits. «Hauria d’igualar-se, ja que és igual si hi ha relació afectiva o no», afirma la responsable del torn d’ofici. L’acompanyament no només és en la denúncia, sinó durant el procés, tant en el penal com el civil en cas de divorci.

L’assistència a les víctimes de violència masclista la cobreixen advocats adscrits al servei del torn d’ofici penal, que tant acudeixen a comissaria per a un robatori com per a una agressió sexista. Però no hi va qualsevol lletrat, sinó que ha de ser un que estigui en el servei d’atenció a dones afectades per maltractaments de les parelles o exparelles. Ara, el que es demana, és la creació d’un grup separat i específic per a violència masclista. «En aquests moments estem fent trencaclosques», reconeix Valenzuela.