Salut

Davos alerta de l’escassetat d’infermeres: se’n necessiten el 80% més abans del 2030

  • El nou informe presentat al fòrum alerta que Espanya necessitarà 536.000 professionals més

Davos alerta de l’escassetat d’infermeres: se’n necessiten el 80% més abans del 2030
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La infermeria serà un dels sectors amb més ocupació necessària sense cobrir els pròxims anys, segons revela l’estudi ‘Llocs de treball de demà: socials i ecològics per construir economies inclusives i sostenibles’, elaborat pel World Economic Forum (Fòrum Econòmic Mundial) i presentat a Davos (Suïssa), que estima que, per al 2030, serà necessari comptar amb un 80% més d’infermeres.

L’informe, del qual es fa ressò el Consell General d’Infermeria (CGE), remarca la necessitat de crear 238.000 llocs nous de treball per a infermeres a Espanya, que ajudarien a solucionar el dèficit de professionals del sector.

 «La falta d’infermeres és una realitat per la qual no ens cansem de lluitar. Fa anys que diem que l’escassetat d’infermeres provoca un desgast brutal del sistema sanitari. I ho hem repetit de totes les maneres possibles, sense infermeres no hi ha sanitat i sense sanitat no hi ha salut», afirma Florentino Pérez Raya, president del Consell General d’Infermeria.

Pandèmia, abans i després

«La pandèmia ens va col·locar en un lloc preferent per a la societat, però les administracions van trigar poc més d’un any a oblidar-se de tot el que havien fet les infermeres per salvar milers de vides. Ara, aquest informe del Fòrum Econòmic Mundial, que reuneix aquests dies líders de tot el món, ens dona la raó i exposa que per al 2030 Espanya necessitarà 536.000 infermeres, una xifra molt per sobre de les dades actuals. Cada vegada més estudis recolzen les nostres demandes i aquest n’és un exemple», afegeix.

Notícies relacionades

Per a la institució, els responsables polítics han d’apostar per la professió. «A més de l’escassetat infermeres, tenim un problema gravíssim amb el reconeixement que se’ls dona en aquest país. El reconeixement en una única categoria del Grup A, sense distincions, no ha de ser dins de cap debat. Tenim els estudis necessaris per ser-ho i s’ha de reconèixer aquesta situació, que s’allarga ja massa en el temps», remarca Pérez Raya.

 L’estudi del Fòrum Econòmic Mundial «suposa un reconeixement a les nostres reivindicacions, ens aporta un argument més sobre el qual sostenir les nostres demandes, és un reconeixement al que fa anys que demanem», puntualitza, alhora que es reafirma en l’objectiu de continuar treballant de «manera incansable» per deixar les infermeres «al lloc que els correspon i aconseguir que assoleixin el reconeixement públic i institucional que mereixen».