Drets sanitaris

Les infermeres convoquen una vaga al Regne Unit en protesta pels seus salaris

¿Per què està vivint el Regne Unit una onada de vagues?

Desenes de milers de professionals deixaran de treballar per primera vegada en demanda de millors remuneracions

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les infermeres i infermers de l’NHS, servei públic sanitari del Regne Unit, han votat a favor d’anar a la vaga abans que acabi el 2022 en protesta per les seves condicions salarials, segons va confirmar aquest dimecres el seu propi sindicat.

El Royal College of Nursing (RCN) va assenyalar que l’aturada laboral, que seria la més gran des de la seva fundació el 1916, es portarà a terme en les funcions o organismes de l’NHS que compleixin amb els requisits legals pertinents (la participació necessària legal perquè es porti a terme la vaga).

Entre els hospitals en els quals el seu personal d’infermeria optarà per l’aturada figuren molts dels centres més grans d’Anglaterra, així com els empleats de l’NHS d’hospitals d’Irlanda del Nord i Escòcia i tots menys un dels centres de Gal·les.

«L’enuig s’ha convertit en acció»

La secretària general de l’RCN, Pat Cullen, ha afirmat aquest dimecres que «l’enuig s’ha convertit en acció i els nostres membres han dit prou». «La veu de la infermeria al Regne Unit és forta i m’asseguraré que se senti», ha declarat.

Cullen ha opinat que el Govern conservador de Rishi Sunak té una oportunitat de fixar un nou rumb «amb inversió de veritat», mentre va considerar que els polítics del país «tenen el poder de frenar això en qualsevol moment».

«Aquesta mesura és tant per als pacients com per a les infermeres. Els estàndards estan caient massa avall i comptem amb un sòlid suport ciutadà», va justificar la representant del sector, en el qual treballen sobretot dones.

Col·lapse sanitari

La Gran Bretanya s’ha vist submergida en una onada de vagues del sector de la indústria aquest any en una varietat de professions, ja que els augments salarials no aconsegueixen mantenir-se al dia amb una inflació del 10%.

La vaga es produirà quan l’NHS preveu la pitjor crisi de personal de la seva història, mentre encara s’està recuperant del cop als serveis durant la pandèmia de covid. Així mateix, el sindicat dels infermers i infermeres demana un augment salarial del 5%.

A més, la institució britànica, que ha brindat atenció mèdica gratuïta en el punt d’ús des de 1948, ara s’ocupa d’un rècord de set milions de pacients en llistes d’espera per rebre tractament hospitalari. Els departaments d’emergències també estan col·lapsats i sota pressió.

«Tots estem enormement agraïts pel treball i la dedicació del personal de l’NHS, incloses les infermeres, i lamentem profundament que alguns membres del sindicat hagin votat a favor de l’acció industrial», va dir el ministre de Salut, Steve Barclay.

Notícies relacionades

«La nostra prioritat és mantenir els pacients segurs durant qualsevol vaga. L’NHS ha provat i provat plans per minimitzar les interrupcions i garantir que els serveis d’emergència continuïn operant».

El successor de Liz Truss ja s’ha enfrontat a pressions sobre el tema des que es va convertir en primer ministre fa dues setmanes, quan un pacient ancià el va confrontar durant una visita a l’hospital i li va dir que necessitava «esforçar-se més» amb el salari de les infermeres.