Projecte de llei

La Generalitat recorrerà la llei de serveis socials: «És una invasió de competències»

  • El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, veu el projecte de llei del Govern central com un «atac flagrant» i històric contra la Generalitat

La Generalitat recorrerà la llei de serveis socials: «És una invasió de competències»

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«En quaranta anys no s’havia produït un atac tan flagrant de la competència exclusiva dels serveis socials.» Aquestes han sigut les dures declaracions del conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, sobre el nou avantprojecte de llei dels serveis socials que va presentar ahir el Consell de Ministres. La Generalitat està decidida a recórrer aquesta llei «fins on faci falta», en paraules del conseller, que ha demanat que l’Estat inverteixi més en els serveis socials i en les ajudes a la dependència. Campuzano ho ha dit aquest dimecres en una ponència en la Fundació Pere Tarrés.

El conseller considera que la nova llei de serveis socials és un dels atacs més grans a l’autonomia catalana. «Aquesta nova maniobra recentralitzadora del Govern espanyol suposa una invasió de competències que en cap cas estem disposats a acceptar. Catalunya, des de l’Estatut de Sau, gaudeix de l’exclusivitat de les competències en serveis socials. Cap dels intents que hi ha hagut al llarg de la història ha aconseguit revertir-ho i ara tampoc estem disposats que passi», ha dit. Campuzano espera que la llei no prosperi en el seu tràmit parlamentari. Si ho fa, ha advertit, el Govern la recorrerà. «Relega la Generalitat a tenir una funció purament gestora, per això només podem oposar-nos-hi fermament», ha afegit.

Notícies relacionades

En la seva ponència, Campuzano ha demanat que el Govern central faci més inversió social. En els serveis socials municipals, l’aportació estatal és de mínims, com han demostrat en diverses ocasions els informes de l’Associació de Directors i Gerents dels Serveis Socials. «És una llosa que afecta els àmbits de l’atenció a la dependència, els serveis socials d’atenció primària, els criteris de repartiment del 0,7 de l’IRPF i l’acollida de menors», ha detallat el conseller.

Tot i que també ha fet autocrítica. «Tenim un Estat del benestar que no inverteix en infància i família (només es destina un finançament equivalent a l’1% del PIB), lluita contra l’exclusió (0,5%), dependència (1%) i vivenda», ha dit Campuzano. El conseller ha promès que a l’acabar el 2023 les llistes d’espera a la dependència no superaran els sis mesos.