Els dies 25 i 26 de gener

Marea Blanca crida els catalans a afegir-se a la vaga de la sanitat pública

  • «Ens va la salut a tots, no només als treballadors de la sanitat», assenyala la plataforma

Marea Blanca crida els catalans a afegir-se a la vaga de la sanitat pública
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La plataforma Marea Blanca de Catalunya se sumarà a les vagues de la sanitat pública convocades per diferents sindicats per als pròxims 25 i 26 de gener, així com la convocada per a aquells mateixos dies per sindicats de l’educació i han animat els ciutadans a fer el mateix. «Donem suport a la convocatòria de vaga en el sector sanitari públic, reconeixent la greu situació actual, i també a la vaga en l’educació pública convocada per Ustec, CGT, CNT i el Sindicat d’Estudiants», han anunciat aquest dilluns.

«Ens va la salut a tots, no només als treballadors de la sanitat», assenyala Marea Blanca en un comunicat, en el qual insisteix en la «gravetat de la situació de la sanitat pública a Catalunya» i els efectes que això pot tenir en la salut de la població. És per això que l’entitat reclama al Govern i al Parlament que «actuïn de manera urgent per garantir un sistema sanitari públic i universal de qualitat».

Davant aquesta situació, l’entitat crida els ciutadans a «ser solidaris» amb els treballadors en vaga i a sumar-se a les manifestacions convocades el dia 25 de gener a Barcelona i a les diferents accions organitzades en el conjunt de Catalunya per al dia 26 de gener.

Notícies relacionades

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha convocat a la vaga 25.000 metges de família i d’hospitals de tot el territori, tant de l’Institut Català de la Salut (ICS) com del sistema concertat. És a dir, tots els que treballen en el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (Siscat), en el sistema públic. Feia 10 anys que Catalunya no convocava una vaga d’aquest calibre, ja que la que hi va haver el 2018 va ser només dels metges d’atenció primària. El sindicat reclama, principalment, planificar les 9.000 jubilacions dels pròxims anys i millores retributives que ajudin a captar talent. Infermeres, auxiliars d’infermeria, tècnics, psicòlegs, farmacèutics i administratius també s’han afegit a l’aturada.

En el món de l’educació, els sindicats Ustec (el majoritari al sector públic educatiu), Intersindical i els minoritaris CGT i SOC han convocat per als mateixos dies una vaga en defensa de l’escola pública i per aconseguir avenços en la negociació que mantenen oberta amb el Departament d’Educació per revertir retallades. De moment, CCOO (el segon sindicat en representació), Aspepc i UGT no s’hi han sumat.