Xoc entre el Govern i el PP i Vox

¿Quines diferències hi ha entre les mesures antiavortament de Vox i les proposades per Mañueco?

  • El president de Castella i Lleó assegura que es «modernitzaran» les prestacions per a les embarassades, però sense canvis en el protocol de l’avortament

¿Quines diferències hi ha entre les mesures antiavortament de Vox i les proposades per Mañueco?
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de l’enrenou creat per l’anunci, efectuat per Vox, que s’implantaran noves mesures «provida» a Castella i Lleó, el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco (PP), s’ha assegurat aquest dilluns que no s’introduiran canvis en el protocol d’atenció a l’avortament ni s’obligarà «a res» metges o pacients. El Govern autonòmic, format per PP i Vox, fa de moment marxa enrere a una pretensió que tampoc era uniforme ja que hi havia diferències entre la intenció de la ultradreta d’«obligar» els professionals a oferir a les dones la possibilitat de sentir el batec fetal i una ecografia 4D abans d’avortar i el propòsit de la Conselleria de Sanitat, en mans del PP, de deixar aquestes opcions a criteri dels metges.

La rectificació de Mañueco arriba després que el Govern central hagi enviat un requeriment a l’Executiu autonòmic per sol·licitar-li que no aprovi cap mesura que incompleixi la llei de l’avortament, que permet la interrupció lliure de l’embaràs fins a la setmana 14 de gestació. Però, ¿quines són les diferències entre el que va anunciar Vox i la Conselleria de Sanitat i el que realment sembla que es posarà en marxa?

El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), va avançar dijous passat que, com a fórmula per prevenir avortaments, s’oferiria a les dones que es plantegin interrompre els seus embarassos a la regió que sentin el batec fetal, una ecografia 4D i atenció psicològica. Unes mesures que els professionals sanitaris haurien d’oferir de manera «obligada», segons va asseverar i ha ratificat aquest mateix dilluns.

La nota de Sanitat

Després de l’anunci de Vox, la Conselleria de Sanitat va emetre una nota de premsa on precisava que les mesures de «foment de la natalitat i suport a les famílies» estarien destinades a «ajudar les dones que ho necessitin a superar les dificultats per ser mare». És a dir, semblaven dissenyades exclusivament per a aquelles persones que manifestin problemes per seguir endavant amb el seu embaràs i la nota plantejava les mateixes propostes assenyalades per García-Gallardo, entre les quals s’inclou també el «respecte a l’objecció de consciència» dels professionals sanitaris, sense precisar quins canvis es realitzarien per garantir un dret que la llei actual ja contempla.

Sobre el batec fetal, la nota precisava que s’oferiria en el primer trimestre, quan ara el protocol marca que s’escolti en les ecografies de les setmanes 12, 20 i 33. I sobre l’ecografia 4D tan sols s’assenyalava que seria complementària a les tres ecografies 2D. Castella i Lleó va anunciar, a més, que les noves mesures entrarien en vigor aquest dilluns.

La declaració institucional

Tanmateix, el protocol no ha sigut publicat al Butlletí Oficial ni s’ha enviat cap instrucció nova als sanitaris, després de l’encreuament de retrets, al llarg del cap de setmana, entre el Govern central i l’autonòmic. Finalment, Mañueco ha fet una declaració institucional, sense preguntes, en la qual ha assegurat que les «mesures que s’implementaran milloraran i modernitzaran les prestacions en aplicació de la cartera de serveis a la dona embarassada», és a dir, no seran exclusivament per a aquelles que vulguin avortar.

Notícies relacionades

«Les dones embarassades tindran millor accés a aquestes opcions», ha assenyalat, sense explicar quines prestacions noves hi haurà, deixant clar que «no s’obligarà les dones embarassades a res, sinó que seran elles, com fins ara, les que lliurement podran sol·licitar els recursos que tenen a la seva disposició [...] i els facultatius podran facilitar-los segons el seu criteri clínic».

Mañueco no ha esmentat ni el batec fetal, ni l’ecografia 4D ni el suport psicològic i ha assenyalat que sobre les noves prestacions informarà, «puntualment», la Conselleria de Sanitat. Toca esperar llavors per conèixer exactament si hi ha noves mesures i el seu abast.