Pacte entre el PP i Vox

Castella i Lleó implantarà mesures provida per evitar l’avortament, com sentir el batec

  • García-Gallardo defensa que la seva presència en el Govern valdria la pena si amb això «s’evita que un sol nen sigui avortat»

Castella i Lleó implantarà mesures provida per evitar l’avortament, com sentir el batec

Eitan Abramovich

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta de Castella i Lleó implantarà mesures «provida» i de foment de la natalitat a la comunitat com un reforç de l’atenció psicològica a les mares embarassades, un protocol que permeti que els pares sentint el batec fetal, oferir una ecografia 4D que complementi les tres convencionals contemplades actualment i protegir l’objecció de consciència dels professionals sanitaris.

Així ho ha anunciat aquest dijous el vicepresident de l’Executiu autonòmic, Juan García-Gallardo, després de la posada en coneixement d’aquestes mesures en la reunió del Consell de Govern.

García-Gallardo ha remarcat que es tracta d’un acord «negociat i consensuat» amb la Conselleria de Sanitat i que suposa el desenvolupament de l’acord de Govern entre el PP i Vox, la ultradreta, firmat el 10 de març de l’any passat, concretament pel que fa als punts 12 i 13 de suport a les famílies i promoció de la natalitat.

Així, les noves mesures que s’han aprovat per instrucció del conseller Alejandro Vázquez, i que aquest dijous s’ha comunicat al Consell, seran d’oferta obligada per al professional, que «haurà de dir-li a la dona que té aquestes tres possibilitats» (atenció psicosocial, batec fetal i ecografia 4D), mentre que el seu ús o no serà una decisió voluntària de la dona. «No se l’obligarà a sentir el batec del seu nadó si no vol», ha recalcat García-Gallardo.

En concret, es garantirà l’atenció psicosocial a totes les mares «que ho demanin» a través d’un psicòleg de Sacyl, una atenció que serà voluntària per a les dones però «imperativa per als professionals», que hauran d’oferir tant aquesta com les altres mesures adoptades per l’Administració autonòmica, i que busca que «tinguin tot el suport per afrontar l’embaràs en les millors circumstàncies i se sentin acompanyades», per tal que puguin escollir entre la decisió «natural i pròpia» de continuar amb l’embaràs i la «tragèdia social» de l’avortament, que deixa «una empremta en les dones» i implica «un drama».

L’Administració autonòmica proporcionarà l’assistència psicològica que necessiti l’embarassada en l’esfera emocional, mitjançant l’accés a l’atenció d’un psicòleg clínic, per a la qual cosa s’establirà un procediment de derivació des de l’atenció primària als equips de salut mental per a l’atenció preferent de les persones que ho requereixin.

Atenció preferent

Tant García-Gallardo com el portaveu de la Junta, Carlos Fernández-Carriedo, han remarcat que es reforçarà l’assistència psicològica dins el sistema públic de salut de la comunitat perquè les embarassades que ho demanin rebin una «atenció preferent».

En aquest sentit, Fernández Carriedo ha aclarit que la dotació econòmica per posar en pràctica aquest servei dependrà «en gran part» del seu ús, ja que a priori resulta «difícil de quantificar». «És important donar un servei adequat més enllà del seu cost», ha recalcat el portaveu, que ha insistit que es portarà a terme un «reforç» de l’atenció.

La segona de les mesures és el protocol del batec fetal i el registre cardíac, una cosa «optativa i complementària» amb les tres ecografies preceptives que es fan actualment i que es portaria a terme entre les setmanes sis i nou de l’embaràs, per tal de permetre que «abans de qualsevol decisió», puguin «sentir el batec del seu fill».

Prendre un decisió «molt més conscient» és la finalitat d’una altra tècnica «complementària» a les tres ecografies convencionals com l’ecografia 4D perquè els progenitors vegin «en temps real» el vídeo amb «el cap, les mans, els peus i els dits del nen gestat».

El vicepresident de la Junta ha defensat que el monitoratge de la freqüència cardíaca, el nombre de batecs per minut, és una manera d’avaluar el benestar fetal, tant en l’embaràs com en el part, sent necessari el seu registre en tots els estudis ecogràfics prenatals que es facin. En aquest sentit, ha recordat que la tècnica Doppler és habitual a la pràctica clínica diària, «de molt senzilla execució i disponible en tots els ecògrafs».

En aquest sentit, ha incidit que el monitoratge de la freqüència cardíaca «permet el seguiment de problemes fetals tals com el retard del creixement o alteracions en la quantitat de líquid amniòtic», així com de factors de risc matern en embarassos d’alt risc, com «la hipertensió o la diabetis» durant l’embaràs, a la qual cosa s’afegeix la importància que neixin «més nens», una cosa «fonamental per sobreviure».

Ecografies 4D

Pel que fa a les ecografies 4D, es tracta d’una tècnica ecogràfica complementària i no substitutiva dels estudis ecogràfics estandarditzats del seguiment de l’embaràs, que «pot aportar avantatges per a l’avaluació ecogràfica dels professionals», ja que «permet una millor visualització del fetus, així com una millor valoració del cor, permetent una detecció més precoç de les cardiopaties congènites».

De cara al «dret fonamental a l’objecció de consciència dels professionals», Castella i Lleó vetllarà, com ha remarcat el seu vicepresident, perquè es respecti i enviar el «missatge clar» que «no hi haurà llistes negres» d’objectors, després d’acusar el Govern d’Espanya de pretendre implantar-les amb algunes de les seves mesures anunciades.

Juan García-Gallardo ha remarcat que es tracta de «continuar amb la situació actual» en aquesta matèria, amb un respecte a l’actual normativa de protecció de dades i a la llei que contempla l’objecció dels professionals, després d’alertar que les últimes reformes d’àmbit nacional «anaven en sentit contrari».

Aquestes mesures, com ha remarcat el vicepresident, busquen que «totes les dones que vulguin continuar amb el seu embaràs» puguin comptar «amb tot el suport de la Junta» i mirar així de prevenir la interrupció de les gestacions, que el 2021 es van incrementar en més d’un 7% a la regió, segons ha afirmat, respecte al 2020, any marcat per les mesures de confinament i limitació de la mobilitat derivades de la pandèmia.

García-Gallardo ha destacat que 70 d’aquests avortaments practicats van ser de mares que ja havien interromput anteriorment el seu embaràs «fins a tres vegades», després de la qual cosa ha sentenciat que si aquestes mesures «són útils perquè un sol nen afectat no sigui avortat», compensarà qualsevol contrapartida «negativa» d’«estar en un Govern».

Notícies relacionades

En tot cas, la Junta ha recalcat que els professionals sanitaris dispensaran «tractament i atenció mèdica adequats» a les dones que ho necessitin abans i després d’haver-se sotmès a una intervenció d’interrupció de l’embaràs.

Respecte a l’entrada en vigor d’aquestes mesures, García-Gallardo ha assegurat que es posaran en marxa «immediatament» en «el curt termini», després d’assenyalar que la tècnica del batec fetal es pot aplicar «a tots els hospitals de la comunitat» i l’ecografia 4D «en la majoria».