Drets fonamentals

El Govern surt en tromba contra el pla antiavortista a Castella i Lleó per unir Feijóo amb la dreta més «radical»

  • Rodríguez i Darias burxen en el «silenci» del líder del PP davant la iniciativa impulsada per Vox a l’autonomia per dificultar la interrupció voluntària de l’embaràs

El Govern surt en tromba contra el pla antiavortista a Castella i Lleó per unir Feijóo amb la dreta més «radical»
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’Executiu central ha sortit en tromba aquest dilluns contra el pla antiavortista anunciat per Castella i Lleó, governada en coalició pel PP i Vox. El dia de l’entrada en vigor del protocol, i després d’haver advertit diumenge a través d’un requeriment que la comunitat havia «d’abstenir-se d’aprovar o aplicar» les mesures anunciades, tant la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, com la ministra de Sanitat, Carolina Darias, han acudit a nombrosos programes de ràdio i televisió per deixar clar que la Moncloa no pensa quedar-se de braços plegats. 

La iniciativa de Castella i Lleó està plena de contradiccions. Malgrat que en teoria es començarà a aplicar avui, encara no s’ha publicat al butlletí oficial de la comunitat. Segons va anunciar dijous passat el vicepresident de l’autonomia, Juan García-Gallardo (Vox), les dones que acudeixin a avortar seran derivades a salut mental quan així «ho requereixin», hi haurà un quarta ecografia al primer trimestre de l’embaràs perquè els progenitors puguin escoltar el batec fetal i també una ecografia en 4D abans de la interrupció voluntària. Però no està clar si aquestes mesures, que no tenen precedents al panorama estatal, seran d’aplicació «obligatòria» per part dels metges, com insisteix la formació d’ultradreta, o quedaran al criteri sanitari, com va matisar després el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, en clara contradicció amb el seu número dos. 

En qualsevol cas, el Govern considera que suposen una «vulneració» de drets fonamentals com el de la llibertat sexual i reproductiva. I no pensa mirar cap a una altra banda. En ple any electoral, amb el PP per davant a la majoria de les enquestes, el pla antiavortista de Castella i Lleó suposa per al PSOE una oportunitat de qüestionar el presumpte gir al centre d’Alberto Núñez Feijóo i vincular el cap de l’oposició a la dreta «més radical», a l’argumentar que, en el fons, no és gaire el que el separa de Vox. 

El final de la «barbàrie»

Les mencions al líder del PP, que de moment guarda silenci sobre el pla antiavortista, han sigut constants per part de Rodríguez i Darias. La primera, en menys d’una hora, ha sigut entrevistada en Onda Cero, Antena 3 i Tele 5. La segona, a la cadena SER i TVE. Al migdia estarà també a La Sexta. 

«Aquestes mesures estan avalades pel PP. Demanem a Feijóo que pari aquesta decisió», ha assenyalat la portaveu de l’Executiu, i ha recordat que el líder dels conservadors no ha retirat el recurs del seu partit davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de l’avortament del 2010. «Des de la màxima serenitat i la màxima contundència vull deixar clar que no permetrem un pas enrere en el dret de les dones. ¿On és Feijóo? El seu silenci és eloqüent. L’insto que posi fi a aquesta barbàrie», ha dit la titular de Sanitat.

«Aquests posicionaments s’allunyen de la majoria social, del sentiment de les dones. ¿De veritat és creïble que es facilitarà per aquestes qüestions que una dona decideixi ser mare?», s’ha preguntat Rodríguez, que aquí, en el que serà una constant a les intervencions del PSOE al llarg d’aquest curs polític, amb eleccions autonòmiques i municipals al maig i generals a finals d’any, s’ha aturat en les mesures socials aprovades per l’Executiu central. 

Notícies relacionades

«La resposta és més llocs de treball i millors salaris, com amb la reforma laboral i el salari mínim interprofessional. La maternitat es protegeix quan es posen en marxa iniciatives per a l’educació dels nostres fills de 0 a 3 anys. Deixem d’atacar les dones amb un discurs del qual no s’aparten ni el senyor Feijóo ni el PP», ha conclòs la també ministra de Política Territorial.