La lluita contra la pandèmia

El control d’Espanya als viatgers de la Xina no arriba als vols amb escala a tercers països

  • Sanitat només exigeix el test covid negatiu o el certificat de vacunació als passatgers de vols directes, que actualment són dos que arriben a Madrid

El control d’Espanya als viatgers de la Xina no arriba als vols amb escala a tercers països

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Amb la reobertura de les fronteres de la Xina i el final de la seva política de covid 0, aquest diumenge ha quedat oberta la porta perquè els ciutadans del país asiàtic puguin començar a viatjar a l’estranger. Fet que coincideix, d’una banda, amb les vacances de l’Any Nou xinès, i d’altra banda, amb el preocupant repunt de contagis.

En aquest marc, la UE ha recomanat als seus membres que sol·licitin als viatgers procedents de la Xina que arribin a territori comunitari una prova de covid-19 negativa realitzada no més de 48 hores abans de la sortida del país asiàtic. Espanya es va avançar a la recomanació de la Unió i des del 31 de desembre sol·licita aquest test negatiu. Això sí, només en els vols directes entre la Xina i Espanya. En queden així exclosos els vols amb escala a tercers països. I allà és on s’obre un espai que es pot escapar del control de les autoritats sanitàries.

Actualment només hi ha dos vols directes entre Espanya i la Xina. Es tracta del vol entre Pequín i Madrid (els dissabtes) i el que enllaça Chongquing i Madrid (els dimarts). No n’hi ha cap a l’aeroport de Barcelona on, a més, no hi ha cap previsió a curt termini de recuperar les rutes entre Pequín, Xangai i Hong Kong, segons han assenyalat fonts aeroportuàries consultades per EL PERIÓDICO.

Des del 3 de gener, el Ministeri de Sanitat exigeix a tots els passatgers procedents de la Xina que arriben a Espanya en vol directe un certificat covid (que demostri que estan vacunats, que han passat la infecció o que tenen un test negatiu). En el cas que no tinguin certificat, han de mostrar una prova d’antígens negativa i a més, sense que la norma especifiqui que sigui obligatori, «se’ls podrà realitzar prova diagnòstica quan arribin».

Pot donar-se el cas, tanmateix, que malgrat tenir el certificat covid, un passatger pugui arribar contagiat, ja que la vacuna no evita el contagi.

El forat de les escales

Aquest protocol regeix per als aeroports amb vols directes, que actualment només és el de Madrid. Els passatgers procedents de la Xina que arriben a Espanya procedents de tercers països on han fet escala no tenen per què veure’s sotmesos a aquests controls. Aquesta vigilància dependrà de les mesures que tingui en vigor el país de l’escala. Si és un país que com Itàlia o França exigeixen tests covid negatiu, sí que passaran aquests controls. Però si fan escala en països on no es demanen tests arribaran a Espanya sense haver passat mesures de control.

Fonts aeroportuàries admeten que hi ha allà un forat que pot afavorir que hi hagi qui esquivi els controls, però apunten que com que tots aquests passatgers han de passar pel control de passaports, els agents de seguretat poden, si veuen una cosa sospitosa o ho consideren necessari, advertir les autoritats sanitàries i actuar demanant documentació o un test negatiu. Així mateix, existeixen mecanismes per detectar si massivament s’utilitza una escala determinada per entrar en un país com Espanya.

Rebuig d’aerolínies i aeroports

Notícies relacionades

Recentment, l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que engloba bona part de les aerolínies mundials, ha rebutjat les mesures anticovid per als passatgers procedents de la Xina perquè les considera «ineficaces» i perjudicials per a l’economia. També el Consell Internacional d’Aeroports d’Europa (ACI EUROPE) ha lamentat la imposició unilateral per part d’alguns països d’una sèrie de restriccions sanitàries, incloses les proves per a la detecció de la covid-19, a viatgers procedents de la Xina. «Una vegada més ens estem enfonsant en un mosaic de restriccions de viatge injustificades i descoordinades, que no tenen cap base científica, ha afirmat Olivier Jankovec, director general d’ACI EUROPE.

Els aeroports «consideren que fer proves als viatgers de la Xina o imposar altres restriccions als viatgers d’aquest país no està científicament justificat ni es basa en el risc», com ha dit el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC segons les seves sigles en anglès), van assenyalar en un comunicat. Les mesures que estan portant a terme alguns països de la UE i tercers «estan en desacord amb tota l’experiència i evidència obtinguda en els últims tres anys», van indicar. Segons assenyalen els aeroports, «l’enfocament ha de centrar-se més aviat a augmentar la seqüenciació genòmica per poder identificar possibles noves variants de covid i la vigilància relacionada».