Nova política

La Xina reobre fronteres després de tres anys de restriccions per la covid

  • Els passatgers que entrin al gegant asiàtic ho podran fer sense quarantena obligatòria, però sí amb una PCR negativa

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina s’ha tornat a obrir avui a la resta del món després de gairebé tres anys de tancament de fronteres al rebaixar oficialment la categoria de la pandèmia per coronavirus del nivell A al B i marcar així el final de la política ‘covid zero’. Aquest canvi permet que des d’aquest diumenge els viatgers que entrin al gegant asiàtic ho puguin fer sense la quarantena obligatòria imposada des de març del 2020. Això sí, hauran de presentar una PCR negativa realitzada en les últimes 48 hores.

La nova situació es produeix just un dia després del començament del període de 40 dies conegut en xinès com ‘chunyun’, la migració anual més gran del món, que té lloc cada any durant l’Any Nou lunar, que aquest 2023 cau entre el 21 i el 27 de gener i que es preveu que farà tornar al país desenes de milers de ciutadans xinesos a l’estranger.

Primers passatgers

El primer vol que va aprofitar el canvi de paradigma va ser el CZ-312 que unia la ciutat canadenca de Toronto amb Canton (sud). L’avió de l’aerolínia China Southern Airlines va patir un retard de 3 hores i 26 minuts respecte al seu horari previst d’arribada, de manera que va aterrar a la ciutat xinesa a les 00.16 hora local de diumenge (16.16 GMT de dissabte), segons el portal de trànsit aeri Flightaware.

Aquesta demora va permetre als passatgers ser els primers a experimentar oficialment les noves mesures implementades i entrar al gegant asiàtic sense fer quarantena.

A Pequín, el vol que va aterrar a les 3.58 hora local (19.58 GMT de dissabte) va ser el primer a arribar a l’aeroport internacional de Pequín capital a una terminal 3 que va tornar a obrir la secció 3-E per poder fer front a tots els vols programats per al dia d’avui.

Des del 10 de març del 2020, els passatgers que arribaven a Pequín havien d’ingressar a la terminal 3-D de l’aeroport per després passar una quarantena obligatòria de diversos dies en un hotel designat.

També per terra

No només aquells que arriben al país per aire es beneficien del canvi de paradigma en la política antipandèmica de la Xina. Els llocs fronterers per terra també han sigut testimonis avui del flux de persones que han aprofitat el final de la quarantena per entrar al gegant asiàtic.

Al punt de control de Hekou, que connecta la Xina amb el Vietnam, la frontera veu un retorn de l’activitat comercial i moltes persones es van personar amb flors al lloc per abraçar familiars i amics per primera vegada des del 2020, va informar el diari oficialista ‘Global Times’.

Algunes persones van portar flors per saludar personalment i abraçar els seus familiars i amics de l’altre costat per primera vegada des del 2020, quan el port va tancar per la covid.

A Erenhot (nord), ciutat xinesa situada al desert de Gobi i fronterera amb Mongòlia, va passar pel punt de control terrestre més gran entre els dos països el primer grup de ciutadans després de 1.016 dies des que es va implantar la fèrria política de ‘covid zero’.

Igualment, desenes de milers de hongkonguesos van aprofitar la reobertura de fronteres per entrar aquest diumenge a la Xina a través dels diferents mètodes al seu abast, ja sigui per mar, terra o aire.

Alarma rebaixada

Tota aquesta política forma part de la rebaixa de classificació del virus, que a partir d’avui ja no forma part de la categoria A, sinó de la B, com va anunciar la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina al desembre.

Notícies relacionades

El canvi de categoria inclou mesures com proves de PCR voluntàries en territori nacional, diagnòstics classificats i tractament de la malaltia segons el grau de severitat.

A més, es retirarà la covid de la gestió de malalties infeccioses que requereixen quarantena de conformitat amb la legislació del país asiàtic.

Temes:

Xina Coronavirus