Meteorologia

Tercer dia de desembre a més de 20 graus: ¿Què està passant aquest Nadal?

  • Espanya registra temperatures primaverals en ple hivern, a causa d’un anticicló, a les altes temperatures del Mediterrani i sobretot al canvi climàtic

Tercer dia de desembre a més de 20 graus: ¿Què està passant aquest Nadal?

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Lluny queden les imatges que evoquen el ‘blanc Nadal’. Mentre els Estats Units i el Japó estan patint durs temporals, més propis d’aquesta època de l’any, a Espanya els jerseis nadalencs són de més i les platges s’han omplert de banyistes o persones que prenen el sol amb el gorro de Pare Noel. A Barcelona, per exemple, els termòmetres han superat aquest dilluns, dia de Sant Esteve, per tercer dia consecutiu els 20 graus, unes temperatures més pròpies de la primavera que de l’hivern i que estan contribuint que el 2022 acabi com el més calorós de la història, segons el vaticini de l’Aemet. Però, en concret, ¿què està passant aquest Nadal? ¿És atribuïble al canvi climàtic?

¿Què provoca les altes temperatures?

Bona part de la Península es troba sota la influència d’un bloqueig anticiclònic d’altes pressions a causa del posicionament en aquestes latituds de la dorsal africana, cosa que fa que la temperatura sigui alta i bloquegi l’entrada de borrasques a la península Ibèrica, afectant també altres països europeus al nord», segons explica David Fernández, meteoròleg de Meteoclim.

¿Per què són tan càlides les temperatures al Mediterrani?

A Barcelona aquest dilluns el termòmetre ha arribat als 22,8º, per sobre del rècord registrat diumenge, dia de Nadal (de 22,1º) i dissabte (amb 21,7º), segons les dades de Meteocat. I fora de Catalunya, a Vàlencia, dissabte la temperatura va arribar als 23º, fet que suposa temperatures uns 7 graus més altes del que correspondrien aquests dies de finals de desembre. El motiu cal buscar-lo no només en l’anticicló que predomina a la Península sinó també que «les temperatures del mar Mediterrani estan sent anormalment altes per a l’època de l’any, que fa que tinguem un dels hiverns més calorosos des que hi ha registres a Barcelona i Catalunya», segons Fernández.

¿Està relacionat amb el canvi climàtic?

«Hi ha una relació directa amb el canvi climàtic ja que aquests escenaris extrems s’estan produint amb més freqüència. En l’última dècada s’han registrat els quatre anys més càlids registrats», assenyala l’expert de Meteoclim.

Els científics avisen a més que l’escalfament global provocarà que, cada vegada amb més freqüència, desapareguin les temperatures i estacions intermèdies i augmentin els esdeveniments extrems, ja sigui en temperatura com en precipitacions. Referent a això, Espanya registra un dels anys més secs dels últims temps.

¿Fins quan durarà?

Meteocat preveu que dimarts comencin a baixar les temperatures i que a Barcelona es registrin màximes de 16 graus i mínimes d’11 i dimecres una mica menys. I, a la resta d’Espanya, l’Aemet vaticina l’entrada d’un front atlàntic per Galícia el dimecres 28 de desembre, que podria estendre’s a la resta de la meitat nord-occidental dijous. De cara a la nit de Cap d’Any, el més probable és que predomini l’estabilitat a tot Espanya, ja que es preveu que cessin les precipitacions tant a Galícia com a les Canàries.