Repunt de la violència de gènere

Igualtat demana una reunió urgent amb Interior perquè augmenti les mesures de protecció

  • El departament d’Irene Montero vol millorar el sistema VioGén i que augmentin els recursos i el personal de les forces de seguretat davant la concatenació d’assassinats masclistes

Igualtat demana una reunió urgent amb Interior perquè augmenti les mesures de protecció
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri d’Igualtat, en mans d’Irene Montero, ha sol·licitat una reunió «urgent» amb el Ministeri d’Interior, dirigit pel socialista Fernando-Grande Marlaska, perquè incrementi les mesures posades en marxa davant el repunt d’assassinats masclistes. S’han produït 10 víctimes mortals el mes de desembre i sis des que va començar el Nadal, tot i que dues de les morts que han tingut lloc des del 24 de desembre encara no està clar si han sigut causades per les parelles o exparelles de les assassinades.

En qualsevol cas, la greu situació va provocar dimecres una reunió, per primera vegada, del comitè de crisi integrat per Igualtat, Interior i Justícia i les comunitats autònomes. En aquesta trobada, es va detectar que hi ha hagut fallades de coordinació i per part d’Igualtat es va suggerir que s’ha d’ampliar i millorar el sistema VioGén, el sistema de seguiment i protecció a les víctimes del maltractament que presenten denúncia i que depèn d’Interior.

A l’endemà del comitè de crisi, Marlaska va convocar una roda de premsa en la qual va anunciar que ha ordenat a les forces de seguretat que extremin el compliment dels protocols de seguretat previstos en el sistema VioGén, a fi d’evitar nous assassinats. En la compareixença, el ministre de l’Interior va defensar el sistema i va assegurar que està en «constant avaluació» i que «totes les institucions implicades treballen coordinadament».

Més recursos

Amb tot, fonts del departament dirigit per la podemista Irene Montero han assenyalat aquest divendres que s’ha sol·licitat una reunió urgent amb Interior perquè convé anar més enllà de les mesures anunciades pel ministre. En concret, Igualtat vol que s’estengui el sistema VioGén i que hi hagi un «augment de recursos i personal» en les unitats especialitzades de les forces de seguretat i en les unitats de valoració forense.

Notícies relacionades

«Estem pensant que el sistema VioGén pot anar més enllà en el temps respecte a l’agressor i al contingut i allotjar més informació dels serveis socials i de mesures judicials no penals», va expressar la delegada del Govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, dimecres després del comitè de crisi.

Així mateix, Igualtat ha informat aquest divendres que està treballant a augmentar els recursos destinats a l’atenció integral de les víctimes, «especialment en el reforç de l’atenció psicològica i la diversificació dels recursos per a les víctimes més vulnerables». I és que s’ha detectat que cal millorar els recursos que es proporcionen a víctimes que són gent gran, amb discapacitat, estrangeres o drogodependents, després d’analitzar els assassinats que han tingut lloc en els últims dies.