El Vaticà

L’Església comença a acomiadar-se de Benet XVI en vista del deteriorament de la seva salut

Desenes de bisbes i fidels de tot el món expressen la seva preocupació per l’estat del Papa emèrit

L’Església comença a acomiadar-se de Benet XVI en vista del deteriorament de la seva salut

Sven Hoppe / POOL / AFP

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El sobtat empitjorament de l’estat de salut de Benet XVI ha provocat ja reaccions arreu del món, moltes de les quals procedeixen d’ambients religiosos.

Des d’Alemanya, terra natal de Joseph Ratzinger, el president de la Conferència Episcopal germànica, Rudolf Voderholzer, ha informat que «els seus pensaments són amb el Papa emèrit». De la mateixa manera, tant els bisbes espanyols com els francesos i els britànics han fet saber que s’han unit a la crida de Francesc, que dimecres va demanar resar pel fràgil estat de salut de Benet.

«El papa Francesc ens ha demanat una oració especial per a Benet», va escriure a Twitter el cap de la Conferència Episcopal espanyola, Joan Josep Omella. «Senyor, els catòlics de França, en comunió amb el papa Francesc i amb tota l’Església, t’encomanem el teu servidor Benet XVI i els qui vetllen per ell», va afegir el cap dels bisbes francesos, Eric de Moulins Beaufort. Benet XVI ha tingut una «vida llarga i fecunda», va destacar, per la seva banda, Jesús Sanz Montes, arquebisbe d’Oviedo.

Moment de patiment

El moment és «de patiment», va afirmar, en la mateixa línia, el cardenal italià Matteo Zuppi. Mentre que el bisbe de Passau, Stefan Oster, va explicar que havia visitat el Papa al novembre i que en aquell moment estava «encara molt despert», tot i que ja es podia apreciar el seu debilitament físic

«Unim-nos en oració per la salut del Papa emèrit Benet XVI, que està delicat de salut, que Déu sigui la seva fortalesa, esperança i que la creu sigui el seu refugi», ha afirmat, per la seva banda, el mexicà Ramón Castro Castro, arquebisbe de Cuernavaca i secretari general de la Conferència Episcopal del seu país, al demanar també la intercessió de la Verge de Guadalupe.

En la mateixa línia, els bisbes peruans han demanat «a tota la seva feligresia elevar amb filial fervor les oracions per la salut del papa Benet XVI, perquè el Senyor li doni força en aquest moment.»

Focus de mediàtic

La informació tampoc ha deixat indiferents els principals mitjans de comunicació internacionals, molts dels quals aquestes hores estan enviant els periodistes a Roma, que s’estan fent ressò de la preocupació pel Papa i de les incògnites protocol·làries que obre la possible mort d’un papa emèrit, una figura insòlita en la història de l’Església catòlica. 

«El papa emèrit Benet XVI lluita per la seva vida», ha sigut el titular escollit pel diari belga ‘Le Soir’, que ha dedicat a la informació una pàgina sencera. «Gran preocupació pel papa emèrit», ha escrit l’alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Notícies relacionades

En canvi, el diari argentí Clarín ha optat per fer-se una pregunta. «¿Què passarà si mor el papa emèrit Benet XVI? –ha apuntat el diari. Seria un fet inèdit en segles. ¿Se seguirà el ritual i els protocols previstos per a un pontífex en actiu?». 

La notícia també ha sigut publicada pels mitjans nord-americans, en particular els diaris ‘The Washington Post’, ‘USA Today’ i ‘The New York Times’, així com les cadenes de televisió CNN, NBC, CBS i nombrosos mitjans més, també procedents de països no catòlics.