Compareixença a la Ciutat de la Justícia

Miguel Ricart, assassí del crim d’Alcàsser, queda en llibertat provisional

  • El jutge li imputa un delicte contra la salut pública i l’obliga a comparèixer cada 15 dies

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 Miguel Ricart, l’únic condemnat per l’assassinat de les tres nenes d’Alcàsser (València), ha quedat en llibertat provisional amb l’obligació de comparèixer cada 15 dies davant del jutge. Així ho ha acordat aquest dijous el jutjat de guàrdia de Barcelona, on ha comparegut Ricart, detingut per presumptament liderar un narcopís al barri del Raval de Barcelona. El jutge li imputa un delicte contra la salut pública.

Ricart s’ha acollit al dret a no declarar. Igual com l’altre home detingut al narcopís, que també ha quedat en llibertat provisional. Les diligències les assumirà ara el jutjat d’instrucció número 26 de Barcelona, que seguirà amb la instrucció de la causa.

La detenció es va produir aquest dimarts a la tarda al número 10 del carrer Aurora. En el mateix dispositiu policial també es va arrestar una altra persona per un presumpte delicte contra la salut pública i, durant el registre del pis, es va intervenir cocaïna, haixix, marihuana i diners en efectiu.

La unitat conjunta dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana que lluita contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona va descobrir fa diverses setmanes que Ricart estava al càrrec d’un dels narcopisos investigats, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Un dels agents que integren aquest grup de treball policial el va identificar mentre tenien la lupa posada sobre la venda al detall de droga a l’immoble.

No en van estar del tot segurs fins que el van identificar formalment a través del DNI, ja que presentava un deteriorament acusat. No va poder ser detingut en aquell instant perquè sobre ell no pesava cap ordre de detenció pendent, ni judicial ni tampoc de cap jutjat. No obstant, la seva presència va inquietar els policies, que fins que han obtingut l’ordre judicial per poder entrar al narcopís que regentava i arrestar-lo han estat pendents dels seus moviments. Ricart es trobava en llibertat després de complir la condemna de gairebé 22 anys de presó per l’assassinat de Miriam, Toñi i Desiree. 

Pis per fumar i punxar-se

Notícies relacionades

Ricart, segons fonts policials, estava a càrrec d’un d’aquests pisos investigats perquè funcionava com un punt de venda de cocaïna, heroïna i crac i també de consum per als usuaris.

A l’entrar al narcopís de Ricart els investigadors van trobar una xeringa carregada i preparada per ser injectada. No és una cosa freqüent. Sí que ho era el 2017, quan va esclatar al Raval el fenomen dels narcopisos on els traficants venien heroïna a consumidors que es punxaven al mateix domicili. Però actualment, tal com va revelar EL PERIÓDICO, els narcopisos de Barcelona han deixat de funcionar com a sales de venipunció clandestines. Al barri del Raval continuen actius una vintena de pisos on es ven droga, lluny dels seixanta que van arribar a coincidir a ple rendiment fa cinc anys. Però només en alguns els traficants consenten el consum. I sota cap concepte pot ser amb agulla: ha de ser fumat. Ricart escapa a aquesta dinàmica, i al seu narcopís s’hi venia heroïna i crac, i hi estava permès fumar i també punxar-se.