Medi Ambient

El Govern central convida a desterrar modes passatgeres i a comprar roba duradora i sostenible

  • Consum llança una campanya que insta els joves a presumir d’#armarisostenible i a reflexionar sobre els efectes en el medi ambient de la ‘fast fashion’

El Govern central convida a desterrar modes passatgeres i a comprar roba duradora i sostenible
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ‘fast fashion’ o moda ràpida fa referència als grans volums de roba produïts per la indústria tèxtil i que són consumits pels joves en funció de modes passatgeres, cosa que contribueix que el sector tèxtil sigui el responsable del 10% de les emissions de CO2 a nivell global, de més contaminació i un ús excessiu de recursos naturals. Per fer-hi front, el Ministeri de Consum ha llançat una campanya que fomenta la moda sostenible, que és la que és duradora, reutilitzada i produïda per empreses locals.

La campanya té per lema ‘Presumeix d’#armari sostenible’ i està protagonitzada per tres joves, l’Andrés, de 30 anys, la Inés, de 20 i el Josep, de 19, que ja han assumit en el seu dia a dia pràctiques sostenibles com reciclar o estalviar aigua, però no són conscients de l’impacte en el medi ambient que té la ingent compra de roba d’un sol ús. El Josep, per exemple, explica en el vídeo de la campanya que va comprar uns pantalons per 40 euros i se’ls va posar «el primer dia i ja està». I indica, una per una, les peces guardades al seu armari que no es posa. En són unes quantes.

Experiment documental

Notícies relacionades

L’espot és un experiment documental en el qual els tres joves exposen què fan per cuidar el medi ambient i que exhibeixen què guarden als seus armaris. Després, dies després, se’ls convida a una cita on se’ls expliquen els efectes mediambientals de la ‘fast fashion’. L’objectiu, segons ha informat el Ministeri de Consum, era aconseguir que les seves reaccions fossin reals i que gràcies a això l’espectador sigui partícip de com els tres joves decideixen fer un pas endavant per tenir en compte el medi ambient també a l’hora de comprar i seleccionar la seva roba.

Es calcula que el 73% de la roba produïda anualment acaba incinerada o a les escombriaires, cosa que contribueix a la contaminació terrestre i atmosfèrica. Per complir les ingents quantitats que imposa la ‘fast fashion’, la producció de peces de roba es realitza normalment en països amb condicions laborals precàries i en la seva fabricació s’utilitzen químics «altament nocius per a la salut humana», segons denuncia Greenpeace.