Consell Interterritorial

Govern i autonomies incorporen quatre vacunes al calendari vacunal

  • Els nens rebran l’antigen contra la grip, la meningitis b i el papil·loma humà al llarg de tot el 2023, i els adults, l’antídot contra l’herpes Zóster

Govern i autonomies incorporen quatre vacunes al calendari vacunal

Jorge Gil / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat aquest dilluns el calendari vacunal corresponent al 2023, que incorpora quatre noves vacunes, entre les quals la immunització contra la grip per als nens d’entre 6 i cinc anys de vida (en concret 59 mesos), que es finançarà, per primera vegada, per part del Sistema Nacional de Salut davant l’evidència que els menors són un dels col·lectius que més pateixen i transmeten una malaltia que aquest hivern està atacant amb especial virulència.

De fet, la ministra de sanitat, Carolina Darias, ha fet una crida als més vulnerables, especialment a les persones grans, a vacunar-se contra la grip, ja que aquest virus és el responsable del 25,8% de les infeccions respiratòries que s’estan produint aquests dies, per davant de la covid (amb l’11,6% dels contagis) i de la bronquiolitis (el 9%). Les autonomies tenen de termini tot el 2023 per incorporar els infants a l’estratègia de la vacuna de la grip i Catalunya ha assenyalat que ho farà el pròxim hivern.

A més, al calendari infantil s’incorpora la vacuna contra la meningitis b, als 2, 4 i 12 mesos de vida, que se suma a les altres tres vacunes contra la meningitis destinada als tipus C, serotips A, C i W i MenACWY.

Alhora, els homes de 12 anys estan cridats a vacunar-se contra el virus del papil·loma humà, que igual com passa amb les nenes, en rebran dues dosis separades per sis mesos. Galícia, Múrcia, el País Valencià i Catalunya ja han incorporat al seu calendari aquesta vacuna i la resta d’autonomies tenen de termini fins al 2024 per fer-ho.

Herpes Zósper

Finalment, el calendari comú incorpora una nova vacuna destinada a adults. Es tracta de l’antigen contra l’ herpes Zòster i es recomana la seva inoculació a la població més gran de 65 anys, als quals s’administrarà dues dosis separades per un interval com a mínim de dues setmanes. A més, es podrà captar progressivament a grups d’entre 66 i 80 anys, començant amb el grup etari de més edat.

«La prevenció i l’efecte de les vacunes no només ajuden a viure millor, sinó que salven vides. A Espanya tenim una estructura molt porosa que ens permet arribar a tots els racons i aquest calendari ens permetrà continuar avançant», ha emfatitzat la ministra després de la reunió del Consell Interterritorial.

Antibiòtics i altres mesures

Així mateix, la trobada entre Sanitat i les autonomies, que s’ha celebrat a Extremadura, ha servit per a la distribució de 6,3 milions d’euros que es destinaran al Sistema d’Informació de Vacunacions i Immunitzacions i per donar llum verda a les normes de certificació dels equips PROA destinats a reduir la prescripció d’antibiòtics en el Sistema Nacional de Salut, amb l’objectiu de frenar l’amenaça mundial que suposen els bacteris multiresistents.

Notícies relacionades

Alhora, el Ministeri i els consellers han estudiat un informe que xifra l’impacte que els primers mesos de la pandèmia van tenir en la detecció del càncer, ja que hi va haver menys proves, diagnòstics i crivellats, una situació que s’ha «superat», segons Darias, a mesura que s’ha relaxat l’impacte de la covid als hospitals.

Per acabar, la ministra de sanitat ha instat les comunitats a «fer la feina necessària» perquè hi hagi més metges disponibles, en resposta a les cartes que ha rebut per part de quatre consellers del PP sobre la necessitat que el Govern central prengui més mesures per afrontar el problema.