Investigació als EUA

Un estudi associa el trastorn obsessiu compulsiu en adolescents amb el temps passat davant les pantalles

  • «Hi ha més evidències que indiquen una associació entre els alts nivells de temps davant la pantalla i els resultats psicològics desfavorables», remarca el treball de la Universitat de Califòrnia

2
Es llegeix en minuts

El temps que els nens passen mirant o jugant amb vídeos està vinculat amb el desenvolupament del trastorn obsessiu compulsiu (TOC) al començament de l’adolescència, segons un article que publica aquest dilluns ‘Journal of Adolescent Health’.

L’estudi el va encapçalar Jason Nagata, del Departament de Pediatria a la Universitat de Califòrnia (EUA), i es va enfocar a determinar les possibles vinculacions entre el temps que els nens passen davant les pantalles d’ordinadors i telèfons mòbils i aquest trastorn.

Els científics van agafar per a la seva investigació les dades de 9.208 nens i nenes amb edats entre els 9 i 10 anys de l’estudi ‘Desenvolupament cognitiu del cervell adolescent’. Del conjunt de la mostra, els homes eren el 51,5%; els blancs, el 56,5%; els llatins, el 18,6% i els afroamericans, el 15,3%. Entre les nenes, el 40% tenia un diagnòstic de TOC, en comparació amb el 60% dels homes. Aquest diagnòstic el compartien el 52,4% dels blancs, el 2,4% dels afroamericans i el 19,2% dels llatins, segons l’estudi.

El «temps de pantalla» que van considerar aquests investigadors va incloure el passat mirant espectacles i pel·lícules a la televisió, els vídeos (Youtube), els jocs digitals, texting, les converses amb vídeo (xat, facetime), i les xarxes socials.

Entre les conclusions, l’estudi apunta que els vídeos com els que ofereix Youtube, «podrien permetre una audiència compulsiva de contingut homogeni, cosa que es pot facilitar mitjançant algoritmes o avisos publicitaris que suggereixen un contingut relacionat». «El veure repetides vegades el mateix contingut o un altre de similar pot portar a una sobreestimació de les amenaces, la qual cosa contribueix a les obsessions que sorgeixen d’intrusions que instiguen el temor», afegeix.

«La tecnologia digital s’ha integrat més que abans en les vides dels adolescents», han remarcat els investigadors de Califòrnia. «Exacerbats per la pandèmia de la covid-19, tant l’ús de la pantalla com els problemes de salut mental en els adolescents s’han incrementat en anys recents», han recordat. «Hi ha més evidències que indiquen una associació entre els alts nivells de temps davant la pantalla i els resultats psicològics desfavorables», han afegit.

Aprensió i temors

Notícies relacionades

El TOC és un trastorn d’ansietat que es caracteritza pels pensaments intrusius, recurrents i persistents que causen inquietud, aprensió, temor o preocupació, i comportaments relatius anomenats compulsions. Aquest trastorn afecta uns 2,5 milions d’adults (l’1,2% de la població dels Estats Units). Les dones són més propenses que els homes a patir-lo i l’edat mitjana d’aparició del trastorn és als 19 anys.

El 25% dels casos de TOC al país ocorre abans dels 14 anys d’edat, i un terç dels adults afectats n’ha experimentat els símptomes per primera vegada en la infància.