Educació

Mirar el Mundial (d’amagat) des de classe: els instituts prenen mesures

Algunes direccions es plantegen treure el wi-fi del centre o capar les webs dels partits, davant el seguiment clandestí i massiu de l’alumnat

Mirar el Mundial (d’amagat) des de classe: els instituts prenen mesures

@_adam22_

2
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passades les 13 hores, la Marta, que té un fill a quart d’ESO, llegeix una incidència escolar a través del mòbil. Al David l’han enxampat mirant d’amagat l’enfrontament del Mundial en el qual Leo Messi i la selecció argentina, contra tot pronòstic, han perdut contra l’Aràbia Saudita. «Estàvem tota la classe connectats al partit, però el professor a mi m’ha tret l’ordinador i a dos companys més el mòbil», explica a la seva mare el David, socialitzant responsabilitats.

El cas del David, que va a un institut del Maresme, no ha sigut precisament una excepció en les classes de secundària, on els xavals solen tenir el seu propi portàtil a l’aula. Aquest matí, els instituts han sigut un festival de comisos d’ordinadors portàtils, tauletes i mòbils. «¿Per què a mi em confisqueu l’ordinador, si estava seguint el partit tota la classe?», ha sigut una de les frases més sentides aquest migdia a peu d’aula i passadissos.

https://twitter.com/skidzrexic/status/1594677518631673857Estupefacció docent

El tema també ha explotat a la sala dels professors, on s’ha assistit amb certa estupefacció al seguiment massiu que el partit ha tingut per part dels alumnes. En alguns centres, la direcció fins i tot s’està plantejant treure el wi-fi durant els partits, per evitar aquesta gran evasió ‘online’. A l’institut Quatre Cantons de Barcelona, per exemple, la direcció ha enviat aquest migdia un correu a tots els docents per demanar-los que s’assegurin que els xavals no treuen les tauletes al pati després de trobar un no precisament petit grup seguint el partit de l’Argentina. «Ens estem plantejant capar les webs en les quals es pot veure el partit», assegura el director, Oscar Altide

«Està passant a tots els instituts», admet un professor de Tecnologia d’un institut del Vallès Oriental que també ha rebut un correu de direcció alertant del problema. «Han estat mirant els mòbils al pati, a classe, als passadissos, alguns xisclaven com bojos», apunta un altre professor. «En el nostre cas, són tan ingenus que ens han demanat veure el Mundial a classe», explica una professora d’un institut del Barcelona. «És només un moment, és molt emocionant, ens han dit –afegeix la docent. La resposta, és clar, ha sigut que ‘no’ tot i que... ¿com sabien que era tan emocionant, si no l’han estat seguint d’amagat?».

Dies planejant

Cal dir que molts alumnes de secundària –i allà estan, si no, les xarxes socials com a notàries d’aquest pla a gran escala– feia dies que planejaven seguir amb dissimulació i d’amagat el Mundial des del mateix pupitre. Es tracta d’un fenomen inèdit, ja que fins ara tots els Mundials s’havien celebrat a l’estiu, amb els alumnes ja de vacances. Tanmateix, aquesta Copa del Món està tenint lloc en aquestes dates estranyes que fins i tot estan coincidint amb el període d’exàmens.

Notícies relacionades

El Mundial es va inaugurar dissabte en un partit que va enfrontar la selecció de Qatar, l’amfitriona, contra el conjunt de l’Equador. Però avui, l’enfrontament Argentina-Aràbia Saudita ja ha anticipat el conflicte que hauran d’abordar les escoles.

Més enllà de la picaresca, i al confirmar la importància del futbol en l’alumnat, alguns equips docents també s’estan plantejant utilitzar la gran capacitat d’atracció del Mundial de Qatar per, per exemple, tractar a l’aula temes com els drets humans, l’homofòbia o els drets de les dones.